Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiOtvoren treći “Samit energetike Trebinje 2022”

Otvoren treći “Samit energetike Trebinje 2022”

TREBINJE – Treći “Samit energetike Trebinje 2022” (SET), koji će se održavati do 18. marta, otvoren je danas u Trebinju i okuplja gotovo sve čelne ljude elektroprivreda iz regiona, a u deset odvojenih panela učestvovaće oko 70 vodećih stručnjaka iz zemlje i regiona.

Teme ovogodišnjeg SET-a biće dekarbonizacija energetskog sektora zapadnog Balkana, uloga elektroprivreda u tranziciji energetskog sektora u regionu, razvoj gasovodne infrastrukture u regionu u funkciji bezbjednosti snabdijevanja, naveli su iz SET-a.

Na panelima će biti riječi i o poremećaju cijena električne energije na tržištu, izazovima dalje liberalizacije tržišta električne energije u regionu, balansiranju energije iz obnovljivih izvora u BiH i regionu, izazovima uvođenja sistema trgovanja emisijama (ETS), energetskoj efikasnosti, 4D trendovima u energetici, razvoju infrastrukture za elektromobilnost, uspostavljanju obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata.

Prvog dana biće održan panel “Putevi i dinamika tranzicije elektroprivreda u regionu”.

Na panelu bi trebalo da govori generalni direktor Mješovitog holdinga elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović, član uprave “Hrvatske Eelektroprivrede” Petar Sprčić, generalni direktor “Elektroprivrede BiH” Admir Andelija, izvršni direktor za ekonomske poslove “Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne” Drago Bago.

Govornik bi trebalo da bude i direktor sektora za strategiju “Elektroprivrede Srbije Aleksandar Jakovljević”, predsjednik Odbora direktora “Elektroprivrede Crne Gore” Milutin Đukanović, direktor za razvoj i investicije “ESM S Makedonija” Blagoj Gajdardžiski i direktor “HSE Slovenija” Viktor Vračar.

“Imajući u vidu da će SET 2022 na jednom mjestu okupiti gotovo sve najznačajnije kompanije iz energetskog sektora regiona, to će biti i idealno mjesto za ostvarivanje novih poslovnih partnerstava i prezentacije proizvoda i dostignuća”, naglašavaju iz “SET”-a.

Samit se održava u organizaciji Elektroprivrede Republike Srpske, grada Trebinja i preduzeća “SET” Trebinje.

Pokrovitelji ovogodišnjeg trodnevnog samita su Vlada Republike Srpske, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i “Elektroprivreda Crne Gore”.

CAPITAL/Agencije

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti