Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSrpska će energetski suverenitet jačati novim investicijama

Srpska će energetski suverenitet jačati novim investicijama

TREBINJE – Republika Srpska je energetski stabilna i suverena, ispunila je sve obaveze koje je pred nju stavila Energetska zajednica. To je u vrijeme velike energetske krize i divljanja cijena njena prednost koja se mora održavati daljim investicijama u obnovljive izvore energije i postepenu dekarbonizaciju, poruka je  sa otvaranja trećeg Samita energetike (SET) koji se naredna tri dana održava u Trebinju.

SET je na jednom mjestu okupio stručnjake,  investirore i predstavnike vlasti iz zemlje i regiona.

Direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović predočio je ambiciozan plan prema kojem ERS u narednih sedam godina planira da preko investicija dođe do novih 1.000 gigavata električne energije iz obnovljivih izvora.

Trenutno ERS prozizvodi 6.500 gigavat časova struje godišnje od čega je 1.500 gigavat časova orjentisano ka izvozu. Jedni smo od rijetkih koji iz izvoza mogu da finansiraju svoje projekte”, kazao je Petrović.

Prema njegovoj ocjeni, stanje na tržištu i situacija u svijetu zahtijeva da se drugačije razmišlja.

Postojeća energetska kriza koja traje već deset mjeseci ubrzava nakon sukoba u Ukrajini. Potrebno je donositi drugačije odluke od onih koje su se donosile u prethodne dvije ili tri godine i iz tog razloga ćemo napraviti deset različitih panela kako bi vidjeli u kom smjeru može da se održi energetska nezavisnost i stabilnost domaćinstava i privrede na ovim prostorima, a sve u cilju da što lakše prebrodimo energetsku krizu”, poručio je Petrović i procijenio kako je riječ o investicionoj vrijednosti od 800 miliona evra.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je kako je Srpska u povoljnom položaju, ali sa brojnim izazovima.

Globalna kriza, dešavanja u Ukrajini i povećanje cijena energenata, prema njegovoj ocjeni, trebaju da bude opomena ili alarm na temu šta nam se može dogoditi ako energetsku budućnost ne budemo zasnivali na gradnji novih energetskih objekata.

Zahvaljujuči sopstvenim kapacitetima RS je u mogućnosti da i pored divljanja cijena na tržištu ima najjeftiniju cijenu u regionu i za domaćinstva i za poslovnu zajednicu”, kazao je on.

Kaže kako je cilj smanjiti zavisnost iz energije uglja, koja u energetskom bilansu Republike Srpske zauzima visokih 56 odsto.

Prirodne mogućnosti imamo, vodu, sunce, vjetar. Ostalo je do nas. Ovaj samit treba da nas usmjeri u tom pravcu”, poručio je Višković.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ocijenio je kako su Republika Srpska i Trebinje energetski centar Zapadnog Balkana.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkovski je istakao da vrijeme ne dozvoljava greške te da je EZ opredjeljena da pomogne BiH koja je njen važan član.

Mi smo identifikovali mnogo nedostataka, ali se nadam da ćemo pronaći način kako da ispravimo greške. Ipak, impresioniran sam načinom na koji entitetska i državna ministarstva iskazuju interese države. Oni dokazuju da ispunjavanje vlastitih interesa može biti u skladu sa ciljevima Energetske zajednice”, poručio je on.

CAPITAL: Dejan Tovilović

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti