Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiTržište električne energije će se stabilizovati, ali po značajno većim tarifama

Tržište električne energije će se stabilizovati, ali po značajno većim tarifama

TREBINJE – Skok cijena na tržištu električne energije ne treba posmatrati kao poremećaj, već kao novi trend koji će se sigurno zadržati.

O tome kako se prilagoditi tim trendovima diskutovalo se na prvom današnjem panelu na Samitu energetike u Trebinju (SET), koji je počeo juče, a završava se sutra.

Direktor Direkcije za tržište električne energije Srbije Marko Janković kaže kako ne treba razmišljati o tome da će se cijene koje su bile u aprilu prošle godine vratiti.

Prema njegovim riječima, analitičari, energetska javnost, ali i oni koji se bave stručnim analizama, predviđaju kako će na tržištu doći do stabilizacije, ali po značajno skupljim tarifama.

Nova realnost, kao i ulazni podaci na osnovu kojih se formiraju cijene električne energije ne daju optimizam da će cijene biti ispod 150 evra po megavat satu. To su projekcije u bliskoj budućnosti. U svakom slučaju daleko smo od cijena koje su bile adekvatne za tržište električne energije u regionu i Evropi prije aprila 2021. godine”, kazao je Janković.

On poručuje kako komfora, u kojem su mnogi ranije uživali, više neće biti.

Pomjereni smo iz te zone, ali život neće stati”, poručio je on.

Jedno od rješenja sa kojim bi se obuzdale cijene svakako bi bilo uspostavljenje berze električne enegrije, koju Bosna i Hercegovina još nema.

Pomoćnik ministra za energetiku u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Admin Softić kaže kako je studija, koju je finansirala Svjetska banka, pokazala da bi lokalna berza bila samoodrživa i profitabilna.

Uključivala bi tri elektroprivrede u zemlji, a zainteresovanost je pokazala i kompanija EFT.

Berza bi donijela transparentnost cijena, bolju ponudu i potražnju jer bi se moglo uključiti više stranih i domaćih trgovaca što bi moralo povećati uslugu i smanjiti cijenu”, kazao je Softić koji nije precizirao kada bi se berza mogla uspostaviti.

Foto: Capital

Izvršni direktor Srpske berze električne energije (SEPEKS) Miloš Mladenović ponudio je podršku.

Ništa više neće biti isto, kako na tržištu, tako i u životima.  Razloga za zabrinutost ima, ali i prostora za djelovanje. Srbija je uspostavila pravno regulatorni okvir gdje berza električne energije pruža referentnu cijenu bez koje se ne može implementirati tržišni okvir, a mislim da je to dobar put i za ostale zemlje. Mi smo tu da im pružimo podršku”, poručio je on.

Pomoć nude i u Energetskoj zajednici. Kažu kako se mora sprovesti još mnogo reformi, kao i da se tržište zemalja Zapadnog Balkana integriše.

Bitno je, poručili su oni, uvesti i nove učesnike na tržištu.

Posebnu pažnju treba imati na unutrašnje investicije kroz uspostavljanje modela prosumera, gdje bi se kupcima omogućilo da proizvode električnu energiju, a treba se raditi i na uspostavljanju energetskih zajednica. To su sve vrlo značajni koncepti koji mogu donijeti nove investicije u energetski sektor ali i poboljšati konkurenciju i stabilnost cijena”, kazala je Jasmina Trhulj ispred Energetske zajednice EU.

SET je okupio stručnjake, investitore i političare, kako iz zemlje, tako i iz regiona.

CAPITAL: Dejan Tovilović

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti