Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiAlbanski gradovi bez javnog osvjetljenja zbog krize s energijom

Albanski gradovi bez javnog osvjetljenja zbog krize s energijom

TIRANA – Albanija je naredila svim gradovima da isključuju osvjetljenje na javnim zgradama i ulicama, zbog energetske krize izazvane sušom i skokom cijena struje

Albanija pokušava da diverzifikuje proizvodnju struje davanjem građevinskih dozvola kompanijama koje se bave solarnom i vjetroenergijom kako bi smanjila svoju potpunu zavisnost od hidroelektrana.

Ova zemlja, koja broji 2,8 miliona stanovnika, nema instalisanu proizvodnju električne energije iz fosilnih goriva.

Kao i druge evropske zemlje,  Albanija se suočava s energetskom krizom od prošle godine kada su cijene porasle i do pet puta.

Cjlokupna domaća proizvodnja električne energije u Albaniji zavisi od hidroenergije, a izostanak padavina posljednjih mjeseci, uz prekomjerno trošenje njenih rezervi vode, pogoršao je ionako lošu situaciju.

Ruski napad na Ukrajinu dodatno je podgrijao cijene energenata, a vlada u Tirani upozorava da bi cijene mogle da skoče i do 1.000 evra po MWh, navodi Rojters.

Kiše neće biti u naredne dvije nedjelje i stvari se samo pogoršavaju, zbog čega moramo da se oslanjamo na uvoz. Od danas će uvoz biti veći od domaće proizvodnje električne energije, a u ovom trenutku imamo samo dva generatora koji rade na kaskadi reke Drim“, navela je u video poruci ministarka energetike Belinda Baluku.

Albanska elektroprivreda KESH je objavila da rezerve vode u njene tri akumulacije na reci Drim iznose samo 315 GWh, u odnosu na 1.230 GWh prošle godine.

Slična situacija je i u drugim manjim privatnim hidroelektranama, koje učestvuju sa oko 40 posto u proizvodnji struje.

Vlada je saopštila da će morati da “ubrizga” oko 550 miliona evra (607 miliona dolara) za uvoz energije, ali neki stručnjaci kažu da bi taj iznos mogao da dostigne čak milijardu evra, navodi se u tekstu.   Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti