Utorak 28. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasBojkot ruske nafte imaće male posljedice na zemlju

Bojkot ruske nafte imaće male posljedice na zemlju

MOSKVA – Odbijanje SAD i Velike Britanije da kupuju rusku naftu imaće male posljedice po Moskvu jer ove zemlje inače kupuju male količine ruske sirove nafte, rekao je danas zamjenik premijera Rusije Aleksandar Novak, prenosi Interfaks.

Novak je naveo da je Rusija u procesu rješavanja logističkih pitanja u vezi sa njenim isporukama nafte u inostranstvo i da se proizvodnja nafte i gasa u zemlji nastavlja kao i obično uprkos sankcijama.

Ministri spoljnih poslova Litvanije i Irske rekli su na današnjem sastanku u Briselu da bi EU trebala da pojača sankcije Rusiji koje bi bile usmjerene na njen unosan energetski sektor.

Međutim, da li meta tih sankcija treba da bude ruska nafta, kao što su to uradile SAD i Velika Britanija, težak je izbor koji izaziva podjele u EU, koja se oslanja na Rusiju za 40 odsto svog gasa.

Diplomate su za Rojters rekle da baltičke zemlje, uključujući Litvaniju, traže embargo kao sljedeći logičan korak, dok Njemačka, koja u velikoj mjeri zavisi od ruskog gasa, upozorava da se ne reaguje ishitreno zbog već visokih cijena energenata u Evropi.

U Briselu su se danas sastali ministri spoljnih poslova EU koji razgovaraju o situaciji u Ukrajini i daljim koracima bloka u tom smislu. Sastanku predsjedava visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

U Briselu će se danas sastati i ministri odbrane EU kojima će se obratiti šef ukrajinskog Ministarstva odbrane Aleksej Reznikov.    Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti