Petak 26. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiĐokić: Evropske države nemilosrdne prema prirodi, a nama prebacuju odgovornost

Đokić: Evropske države nemilosrdne prema prirodi, a nama prebacuju odgovornost

NEUM – Evropske države su akumulirale ogromne količine kapitala kada su raubovali prirodu i bili su nemilosrdni prema prirodi, a nama prebacuju da ne radimo dovoljno, što nije tačno. Nećemo reći da ćemo do 2035. godine zatvoriti termoelektrane, ali uradili smo odsumporavanje TE Ugljevik i ove godine ćemo uraditi filterska postrojenja u TE Gacko, rekao je u intervjuu za portal Energetikars.com ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Petar Đokić.

Đokić je govorio i gasifikaciji Srpske i posljedicama koje sukob Rusije i Ukrajine može da ima na projekte u Srpskoj, kao i o emisiji obveznica Elektroprivrede RS.

ENERGETIKARS.COM: Kako ide proces gasifikacije Republike Srpske i koliko dešavanja u Rusiji mogu da utiču na realizaciju tog projekta, s obzirom na to da se ruski Gasprom našao pod sankcijama?

ĐOKIĆ: Vlada RS je odlučna u namjeri da se nastave aktivnosti na gasifikaciji Republike Srpske i nastojimo da održimo dinamiku koju smo uspostavili. Naravno, sada su se počeli mijenjati uslovi u pogledu realizacije tog projekta zato što smo očekivali i bila nam je orjentacija da Gasprom bude naš strateški partner, zajedno sa Srbijagasom u realizaciji ovog projekta. Međutim, nećemo čekati dok se odnosi stabilizuju ili urede na neki način. Već danas na sjednici Vlade imamo tačku kojom insistiramo na postupku određivanja novih tačaka interkonekcije za BiH, a odnosi se na to da se uspostavi interkonekcija na lokaciji Zagvozd (Hercegovina) i na lokaciji Novo Selo (Bijeljina). Mi moramo imati odobrene interkonekcije da bi smo uopšte mogli dalje razvijati projekat gasifikacije Republike Srpske i očekujemo da će, nakon što Vlada usvoji akt koji će danas biti razmatran, to biti upućeno prema Savjetu ministara BiH i da će pokrenuti procedura i odobriti interkonekcija. Mora se postići međudržavni sporazum između Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH.

ENERGETIKARS.COM: Očekujete li da predstavnici FBiH budu saglasni?

ĐOKIĆ: To je čisto formalna aktivnost kojoj ne bi trebalo niko da stvara prepreke, kao što postoji međudržavni sporazum između BiH i Hrvatske. Ako bi zaustavljali iz FBiH to, onda neće biti utvrđena ni ta interkonekcija Zagvozd, to je neodvojiv proces. Želimo da utvrđivanje tih interkonekcija bude istovremen proces, kroz jednu odluku.

ENERGETIKARS.COM: Rečeno je da će uz gradnju autoputa kroz Srpsku ići i gradnja gasovoda, da li se to mijenja, hoće li gasovod biti na čekanju sada?

ĐOKIĆ: Naš je plan bio da ide istovremeno trasa gasovoda sa trasom autoputa, ali u ovom času ne mogu sasvim sigurno da kažem da će tako biti, zato što su nastupile najnovije okolnosti kao rezultat sukoba na relaciji Rusija – Ukrajina. Moramo da vidimo kakva je sad pozicija Gasproma u okviru tog projekta. Mi očekujemo da tu neće biti zastoja zato što bi ta interkonekcija i razvoj gasifikacije bio jedino moguć ukoliko se nesmetanim održi trasa gasovoda nazvana Balkanski, odnosno Turski tok. Mi ćemo konekciju imati prema tom gasovodu i zato nam je važno da odnos sa Rusijom bude stabilan i da bude obezbjeđen normalan protok gasa putem tog gasovoda. Neke države EU su tražile od Bugarske da zaustavi protok gasa, to se još nije desilo, hvala Bogu i ne treba da se desi, ali mi ne možemo ništa da garantujemo ili dajemo u tom smislu procjene jer na to ne možemo da utičemo.

ENERGETIKARS.COM: Što se tiče odnosa sa Rusijom, hoće li biti promjena što se tiče rada rafinerija u Srpskoj?

ĐOKIĆ: U ovom trenutku nemamo nikakvih najava od Optima grupe ili njihovih kompanija u RS da će mijenjati nešto u svojoj poslovnoj politici. Oni i dalje ostaju pri tome da će održati proizvodnju Rafinerije ulja u Modriči, da će i dalje razvijati i održavati distributivnu mrežu svojih prodajnih objekata kojih imaju 84 u BiH, uz mogućnost da eventualno kupe još neke ili grade nove. Što se tiče Rafinerije nafte u Brodu, ona je gasifikovana, spremni su da vrše komprimiranje gasa i to rade. Šta se trenutno dešava nemam informaciju jer oni nisu dužni da nama daju te podatke.

ENERGETIKARS.COM: Što se tiče investicija koje planira Elektroprivreda Republike Srpske, da li će se ići u prodaju obveznica ERS na Bečkoj berzi ili se odustalo od toga?

ĐOKIĆ: Nemamo u ovom trenutku definisanu projekciju izlaska na berzu, samo postoji namjera. Sredstva trenutno nisu toliko neophodna u ovom trenutku. Mi smo odobrili Elektroprivredi taj projekat, ali oni još nisu ušli u realizaciju toga.

ENERGETIKARS.COM: Narodna skupština RS je još prije godinu dana usvojila Deklaraciju o zaštiti rijeka kojom se traži da Vlada proglasi moratorijum na izgradnju malih hidroelektrana, šta je urađeno po tom pitanju?

ĐOKIĆ: Mi imamo obavezu da postupamo po Deklaraciji koja je usvojena u Narodnoj skupštini i odnosi se na pitanje zaštite okoline, uključujući i vodotok rijeka u Srpskoj. Postupali smo po tome, rok je bio šest mjeseci, Ministarstvo energetike i rudarstva je završilo svoj dio posla i pripremilo Informaciju. Trebaju i ministarstva prostornog uređenja i poljoprivrede da završe svoj dio i kad kompletiramo Vlada će okončati našu obavezu u vezi sa Deklaracijom. Time smo ispunili što je NSRS zahtijevala i dalje aktivnosti u vezi sa malim hidroelektranama mogu biti nastavljene.

ENERGETIKARS.COM: Da li će biti stavljen moratorijum na izgradnju MHE?

ĐOKIĆ: Ne znam da li će biti stavljen, to nije namjera, namjera je da se poštuju kriterijumi i svi standardi koji postoje u pogledu izgradnje takvih objekata. Mi još imamo, ne mnogo, ali imamo određen broj lokacija na kojima je moguće graditi MHE, ali to je stvar daljih studija koje treba da dokažu opravdanost. Mi smo raskinuli preko 40 koncesionih ugovora u posljednjih nekoliko godina i time smo pokazali nivo odgovornosti prema potrebi zaštite okoline i vodotokova. Izbacili smo sve one koji su neozbiljno ušli u te projekte izgradnje MHE jer očito da nisu bili kvalifikovani da bi mogli graditi takve objekte.

ENERGETIKARS.COM: Na Samitu energetike u Trebinju ste iznijeli stav suprotan stavovima EU i Energetske zajednice da se ugase termoelektrane u RS, istovremeno imamo razmišljanja zemalja EU o pokretanju TE na njihovim teritorijama, kakav će pravac RS biti u tom smislu?

ĐOKIĆ: Mi moramo štititi interese Republike Srpske kao što svaka država štiti svoje interese. Energetika je posebno važno nacionalno i državno pitanje. Država mora da osigura nesmetano snabdjevanje električnom energijom svog stanovništva i privrede i mi to moramo učiniti. Takođe, moramo imati u vidu da naši ekonomski i finansijski uslovi za finansiranje projekata u segmentu dekarbonizacije nisu na tom nivou na kojem se nalaze evropske države koje su akumulirale ogromne količine kapitala u prethodnim godinama kada su raubovali prirodu i imali izuzetno veliki rast i razvoj. Bili su nemilosrdni prema prirodi i danas se u velikoj mjeri odnose na isti način. Nama prebacuju odgovornost da ne radimo dovoljno, što nije tačno. Republika Srpska je učinila veliki korak, izvršili smo odsumporavanje TE Ugljevik, ugradili smo filterska postrojenja i uređaje za odsumporavanje dimnih gasova i spriječili smo emisiju štetnih gasova i krupnih čestica za više od 97 odsto. Time smo pokazali odgovornost i uzeli na sebe veliki teret finansiranja, to je 85 miliona evra vrijednost projekta. Takođe, mi ćemo uraditi filterska postrojenja u TE Gacko i time ćemo spriječiti emisiju krupnih čestica. To ćemo početi i realizovati u ovoj godini.

ENERGETIKARS.COM: Kolika je vrijednost tog projekta i ima li Republika Srpska novac za to?

ĐOKIĆ: To mora biti najmanje oko 15, 20 miliona evra, imaćemo sredstva za to i mi ćemo to uraditi, naći ćemo način kako finansirati taj projekat. I time pokazujemo odgovornost, ali da kažemo da ćemo 2035. godine zatvoriti termoelektrane, mi to ne možemo i nećemo reći, bar sam siguran dok sam ministar da to nećemo uraditi. Šta ćemo uraditi do 2050. godine, o tome ćemo još razgovarati.

Energetikars.com: Svjetlana Šurlan

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti