Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasJedini gasovod u BiH star preko 40 godina, neophodni novi projekti

Jedini gasovod u BiH star preko 40 godina, neophodni novi projekti

NEUM – Bosna i Hercegovina se snabdijeva prirodnim gasom putem samo jednog gasovoda starog preko 40 godina, a sav gas dolazi iz Rusije. Postojeći gasovod ne može tokom cijele godine zadovoljiti potrebe BiH za prirodnim gasom, zbog čega je potrebno raditi na razvijanju novih projekata gasne infrastrukture, rečeno je danas na Energetskom samitu u Neumu.

Na panelu posvećenom sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom rečeno je da bi novi interkonekcijski gasovodi osigurali dovoljne količine prirodnog gasa i diverzifikaciju izvora, a samim tim i sigurnost u snabdijevanju.

Direktor preduzeća „Gas – res“ Ljubo  Glamočić je istakao da proces dekarbonizacije zahtijeva i razmatranje i učešće gasa kao prelaznog energenta, koji je Evropska komisija odredila.

„Za očekivati je da u tom postupku, pored svih aktivnosti koje se vode kroz korišćenje obnovljivih izvora energije, i gas zauzme svoje mjesto, jer on kao energent ima daleko manju emisiju štetnih gasova u odnosu na fosilna i ostala goriva“, rekao je Glamočić.

Odgovarajući na pitanje da li je pametno planirati nove gasovode sa ruskim „Gaspromom“ imajući u vidu trenutnu situaciju u Evropi, Galmočić je rekao da je kriza u energetici nastupila prije ukrajinske krize.

„Proces dekarbonizacije i određene aktivnosti su izazvale energetsku krizu, a događanja u Ukrajini su je dodatno produbila. Svi gasni projekti u Republici Srpskoj su zasnovani na strateškim dokumentima koje je usvojila Narodna skuština RS. Vidimo da sve velike države koriguju svoje energetske strategije, uključuju se ponovo nuklearne elektrane, povećava se proizvodnja električne energije iz uglja. Zavisno od razvoja događaja sigurno je da će RS uskladiti svoje strategije. Da li će to biti „Gasprom“ ili neki strateški partner vidjećemo. Mi imamo više opcija, među kojima su i partneri iz Srbije iz gasnog sektora“, rekao je Glamočić.

Haračić je istakla da je sigurnost snabdijevanja gasom ocijenjena najnižom ocjenom te da su potrebne mjere kako bi se to stanje promijenilo.

„Između ostalog, potrebna je diverzifikacija dodatnih izvora i pravaca snabdijevanja i održavanje funkcionalim gasovod koji se trenutno koristi. Takođe, potrebno je smanjti zavisnost od uvoza okretanjem obnovljivim izvorima energije“, kazala je ona.

Šefica direkcije za razvoj u kompaniji „BH Gas“ Belma Filipović kaže da baš ovako izazovne situacije, kakvu imamo danas, predstavljaju šansu da se ukaže na značaj diverzifikacije snabdijevanja, novih projekata i izvora snabdijevanja.

Godšnja potrošnja gasa u BiH je 200 miliona kubnih metara.

Energetikars.com: M. Čigoja Ljubojević

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti