Srijeda 24. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiElektroprivrede u BiH profitirale na izvozu struje

Elektroprivrede u BiH profitirale na izvozu struje

NEUM – Stanje na energetskim tržištima u Evropi od polovine 2021. godine obilježili su globalni poremećaji na tržištu prirodnog gasa i porast cijena emisija CO2, koji su se prelili na sektor električne energije. Kombinacija tih faktora, uz opšti trend porasta potrošnje, dovela je do rekordno visokih cijena struje, koje su povećane čak pet puta u odnosu na prošlu godinu. Poremećaje na tržištu iskoristile su elektroprivrede u BiH koje su lani ostvarile rekordnu dobit.

Rečeno je to posljednjeg dana Energetskog samita u Neumu, na panelu posvećenom izazovima sa kojima se susreće tržište električne energije.

Cijene električne energije trenutno iznose 250-300 evra po MWh, što je pet do šest puta više nego 2020. kad je cijena bila oko 50 evra po MWh.

Predsjednik Regulatornog odbora energetske zajednice Marko Bislimoski rekao je u uvodnom obraćanju da je u Evropi zadnjih 10 do 15 godina počeo trend zatvaranja termoelektrana i povećanje proizvodnje iz obnovljivih izvora te da će vrijeme pokazati da li je to bilo dobro.

„Smatram da je sve to bilo malo preuranjeno. Sada svi imamo probleme na tržištu električne energije jer su cijene povećanje najviše zbog špekulacija. Ne vjerujem da će se ove godine nešto značajnije promijeniti kada su u pitanju cijene“, rekao je on i dodao je se i Evropa sada dovela u situaciju da se ponovo okreće uglju kako bi obezbjedila sigurnost u snabdijevanju i obezbijedila normalnu cijenu.

Koraljka Kovačević Markov iz „Elektroprivrede RS“ kazala je da je ERS u protekloj godini ostvarila dobit 79,5 miliona KM što je rekord i najbolji  rezultat od postojanja ERS.

„Sva preduzeća iz sastava ERS su pozitivno poslovala. Uspjeli smo da obezbijedimo dovoljnu količinu za domaće potrebe i da dio izvezemo. ERS je lani od izvoza prihodovala 142,4 miliona evra, za kupovinu je utrošeno 16,6 miliona evra, a neto dobit od izvoza iznosila je 250 miliona KM. Upravo je ova dobit iskorištena da bi se na neki način subvencionisala cijena električne energije za domaćinstva“, istakla je Kovačević Markov.

Dodala je da neće doći do povećanja cijena električne energije u ovoj godini.

FERK: Cijene u FBIH za domaćinstva će morati porasti

Rukovodilac Sektora za tržište EP HZHB Ervin Leko je istakao da su treći i četvrti kvartal prošle godine naglo skočile i da su i oni kao i ERS od viškova koje su izvezli i prodali po višim cijenama ostvarili smo jedan od najboljih rezultata.

Rukovodilac Sektora za tarife i tržište u Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju (DERK) Almir Imamović govorio je o situaciji u zemljama Balkana ističući da su države davale novac elektroprivredama, ali da se to nije desilo u Srbiji koja uvozi struju.

„Kada se gleda situacija u regiji, sve zemlje su suočene s problemima, način na koji je davana državna pomoć, nije bilo vremena za subvencije prema kupcima, mjere su morale da budu interventne jer je došlo u pitanje snabdjevanje“, kazao je Imamović.

Bilo je riječi i o izlasku elektroprivreda u BiH na berze ili formiranje berze u BiH, kao i da je ERS jedina na berzi SEEPEX.

Iz Regulatorne komisije za energiju u FBiH (FERK) poručili su da su veleprodajne cijene trenutno na nivou 330 evra po MWh, kao i da su prošle godine u isto vrijeme bile tri puta manje.

„Neminovno je da će cijene u FBIH za domaćinstva morati porasti, trebali smo imati listu socijalno ugroženih i problem je što je nemamo još, ali cijene će morati rasti“, naveli su u FERK-u.

Regulacija tržišta u Evropi

Predsjednik Regulatornog odbora energetske zajednice (ECRB) Marko Bislimoski istakao je da očekuje da se zemlje EU „vrate unazad“, odnosno da urade regulaciju tržišta jer, kako je dodao, realno je da nisu povećani troškovi proizvodnje koliko su porasle cijene električne energije.

„Nije normalno da cijena od prošle godine bude pet ili šest puta veća, to je sve bazirano na spekulacijama i vjerujem da će EU početi proces ozbiljnijih regulacija cijena. Mi na Balkanu imamo čvrstu regulaciju, imali smo probleme, ali su se rješavali sa subvencijama iz budžeta. Siguran sam da će tržište električne energije u zemljama EU morati da se reguliše, jer neće moći da izdrži sve ovo“, rekao je Bislimoski.

Energetikars.com: S. Šurlan  – M.Č. Ljubojević

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti