Subota 13. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSinopec obustavio razgovore o velikom ulaganju u petrokemijski projekt u Rusiji

Sinopec obustavio razgovore o velikom ulaganju u petrokemijski projekt u Rusiji

PEKING – Najveća kineska rafinerija Sinopec obustavila je razgovore o velikom ulaganju u petrokemijski projekt u Rusiji, tvrde izvori, uvaživši poziv vlade na oprez u okruženju sankcija ruskim kompanijama i bankama zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Peking je više puta izjavio da je protiv sankcija, ističući da namjerava održati normalnu gospodarsku i trgovinsku razmjenu s Rusijom i otklanjajući pozive da osudi rusku “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini i da je nazove invazijom, podsjeća Reuters.

Iza kulisa, vlada je oprezna i traži od kompanija da budu pažljive u ulaganjima u Rusiji koja je drugi kineski dobavljač nafte i treći dobavljač plina.

Od početka ruske invazije kineski državni energetski divovi Sinopec, China National Petroleum Corp (CNPC) i China National Offshore Oil Corp (CNOOC) pomno analiziraju utjecaj sankcija na svoja ulaganja u Rusiju, teška milijarde dolara, rekli su upućeni izvori.

„Kompanije će striktno slijediti vanjsku politiku Pekinga prema toj krizi. Nemaju uopće prostora za bilo kakve inicijative u smislu novih ulaganja”, rekao je izvršni direktor jedne državne naftne tvrtke.
Ministarstvo inostranih poslova pozvalo je ovog mjeseca čelnike tri energetske kompanije da analiziraju svoje poslovne veze s ruskim partnerima i poslovanje u Rusiji, kazala su dva izvora.

Jedan je rekao da ih je ministarstvo pozvalo da izbjegavaju nepromišljenu kupnju ruske imovine.

Kompanije su uspostavile radne skupine za pitanja vezana za Rusiju i rade na planovima za nepredviđene slučajeve prekida poslovanja te za mogućnost sekundarnih sankcija, rekli su izvori.
Sinopec i ostale tvrtke nisu željeli komentirati te informacije, a ministarstvo nije odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Pregovori na čekanju

Sinopec je obustavio razgovore o 500 milijuna dolara ulaganja u novu tvornicu petrokemikalija u Rusiji, rekao je jedan izvor.

Planirao se udružiti sa Siburom, najvećim ruskim proizvođačem petrokemikalija, u projektu sličnom 10 milijardi dolara vrijednom Amur Gas Chemical Complexu u istočnom Sibiru, koji bi trebao biti dovršen 2024. Sinopecov je udio u tom projektu 40 posto, a Simurov 60 posto.
“Tvrtke su željele ponoviti zajednički projekt Amur gradnjom još jednog sličnog i već su birale lokaciju”, rekao je izvor.

Sinopec je obustavio razgovore kada je saznao da je manjinski dioničar ruske kompanije i član uprave Genadij Timčenko pod sankcijama, rekao je izvor.

EU i Velika Britanija uvele su sankcije Timčenku, dugogodišnjem savezniku ruskog predsjednika Vladimira Putina, i milijarderima s kojima je povezan u februaru .

Timčenkov portparol odbio je komentarisati sankcije.

I projekt Amur suočava se s teškoćama u finansiranju, rekla su dva izvora, jer bi sankcije mogle blokirati financiranje ključnih zajmodavaca, uključujući rusku Sberbanku i evropske kreditne agencije.
“To nije nova investicija. Sinopec pokušava prevladati teškoće s finansiranjem”, rekao je izvršni direktor kompanije u sektoru, izravno upoznat sa situacijom.

Sibur nije komentirao obustavu pregovora, ali je saopštio da nastavlja saradnju sa Sinopecom. Dvije kompanije nastavljaju zajednički raditi na na izgradnji tvornice Amur, dodala je ruska kompanija
“Sinopec aktivno učestvuje u upravljanju gradnjom, uključujući nabavu opreme, rad s dobavljačima i izvođačima. Također zajedno radimo na financiranju projekta”, saopštili su iz Sibura.

Sinopec je prema tvrdnjama upućenog izvora obustavio i pregovore s ruskim proizvođačem plina Novatekom o zajedničkoj kompaniji za trgovinu plinom, zabrinut što je ruski Sberbank, jedan od Novatekovih dioničara, na popisu američkih sankcija.

Novatek nije želio komentarisati tu informaciju, ističe Reuters, podsjetivši i da je Timčenko u ponedjeljak dao ostavku na položaj u upravi ruskog proizvođača plina. Hina

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti