Srijeda 12. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasJadranski naftovod najavio obustavu isporuke nafte Naftnoj industriji Srbije

Jadranski naftovod najavio obustavu isporuke nafte Naftnoj industriji Srbije

Jadranski naftovod JANAF najavio je obustavu isporuke nafte Naftnoj industriji Srbije (NIS), a ukoliko dođe do ovoga rafinerija nafte u Pančevu neće imati mogućnost da nastavi rad, a sa radom će stati i Petrohemija, prenijela je beogradska Politika.

Jedino što bi Zapad, koji na ovaj način kažnjava NIS i njegove većinske vlasnike „Gaspromnjeft“, moglo da spriječi da stane sa isporukama je da se sukobi u Ukrajini do tada prekinu, navodi list.

JANAF je u saopštenju naveo da je sankcijama Rusiji zbog napada na Ukrajinu obuhvaćen ugovor o transportu sirove nafte sklopljen sa NIS-om, te ako ne dođe do promjena, taj ugovor neće moći dalje da se realizuje od sredine maja ove godine sve dok sankcije budu na snazi.

Kako je precizirano, tim ugovorom su rezervisani transportni kapaciteti naftovoda po načelu puno za prazno u ukupnoj količini od 3,2 miliona tona, plus minus 10 odsto nafte, pa ugovor ukoliko ne bude promjena, neće moći dalje da bude realizovan od 15. maja sve dok su na snazi ranije mjere ograničenja koje su propisane Uredbom Vijeća Evrope.

Ovim se i definitivno potvrđuje četvrti paket sankcija EU Rusiji čiji detalji tek treba da budu dostavljeni srpskoj strani jer su još na tumačenju administracije, prenijela je Politika.

List je podjsetio da sankcije EU protiv Rusije uključuju zabranu svih transakcija kompanijama u ruskom državnom vlasništvu, te da će država morati nešto da preduzme kako bi se nastavilo nesmetano snabdjevanje svim vrstama derivata, budući da je NIS u većinskom vlasništvu “Gaspromnjefta”, koji ima 56,15 odsto akcija, Republika Srbija 29,87 odsto i mali akcionari 13,98 odsto.

Izvor Politike je naveo da bez JANAF-a nema ni rada rafinerije u Pančevu koja na ovaj način dobija oko 3,2 miliona tona nafte godišnje.

Ocijenjeno je i da će se Srbija teško snaći ako do 15. maja ne bude došlo do prekida rata u Ukrajini, jer je domaća proizvodnja nafte oko 800.000 tona, a ono što ima u nalazištima u Rumuniji, oko 56.000 tona, nije dovoljno da se pokriju potrebe Srbije, jer NIS pokriva oko 70 odsto domaćeg tržišta naftnim derivatima.

List je objavio i da će zaustavljenjem u rafineriji ubrzo stati s radom i Petrohemija kojoj se isporučuje primarni benzin, te da je jedini spas iz ove situacije da država preuzme kontrolni paket akcija “Gaspromnjefta” zajedno sa malim akcionarima.

Isti izvor za je naveo i da se Srbija ne može osloniti ni na kupovinu derivata iz okolnih rafinerija, jer većina već sada pravi zalihe nafte i goriva i teško da će htjeti da ih proda Srbiji, pogotovo, ukoliko se ne može predvideti kraj sukoba u Ukrajini.

N1/Beta

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti