Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaOdluka o HE Buk Bijela do maja

Odluka o HE Buk Bijela do maja

SARAJEVO, BANJALUKA – Komisija za koncesije BiH, odnosno Zajednička komisija za koncesije BiH i Republike Srpske do početka maja trebalo bi da izađe s rješenjem u vezi s izgradnjom Hidroelektrane na Drini.

“Imamo rok do kraja juna da to uradimo. Komisija radi na tome i uskoro ćemo ići posjetiti lokaciju, pregledati dokumentaciju i imati radnu sjednicu i u aprilu, krajem aprila ili najdalje početkom maja izaći sa svojim rješenjem”, rekao je Milomir Amović, član Komisije za koncesije BiH.

Inače, Ustavni sud Bosne i Hercegovine po zahtjevu 24 poslanika Predstavničkog doma parlamenta BiH još 16. jula prošle godine utvrdio je da postoji spor u vezi s odlukama o koncesijama, odnosno to što je Republika Srpska dala koncesiju za izgradnju HE Buk Bijela na rijeci Drini u opštini Foča.

Ovu hidroelektranu, čija je vrijednost oko 220 miliona evra, zajedno grade Republika Srpska i Srbija, a poslanici Federacije BiH koji su podnijeli apelaciju smatraju da bi tu koncesiju trebalo da daju institucije BiH jer se radi o međudržavnom projektu.

Ustavni sud BiH tada je dao Komisiji za koncesije BiH rok od šest mjeseci da riješi to pitanje, nakon čega je formirana Zajednička komisija sastavljena od članova Komisije za koncesije BiH i Komisije za koncesije Republike Srpske, međutim nakon toga uslijedila je žalba Mensura Šehagića, člana Komisije za koncesije, na sam sastav komisije, međutim Sud BiH na kraju je odlučio samo da prethodnu žalbu Šehagića nije trebalo odbiti, već odbaciti.

“To je bio čisto proceduralni propust. On je ispravljen i nastavljamo dalje s radom”, rekao nam je juče Amović.

S obzirom na to da zbog žalbe Šehagića Komisija za koncesije nije mogla odlučivati, zatraženo je produženje roka, a Ustavni sud BiH rok do kada se mora odlučiti po tom pitanju pomjerio je za još šest mjeseci.

O izgradnji Hidroelektrane Buk Bijela juče je bilo govora i na pres-konferenciji Ustavnog suda BiH, gdje je Miodrag Simović, sudija, rekao da se Ustavni sud BiH prilikom donošenja odluka o Hidroelektrani Buk Bijela kao i šumama i poljoprivrednom zemljištu nije bavio pitanjem čija je to svojina.

“Ne stoji ocjena da su odlukama Ustavnog suda BiH oduzimane šume, zemljište ili voda Srpske”, rekao je Simović.

Podsjećanja radi, kamen temeljac za Buk Bijelu na Drini položili su polovinom maja 2021. godine Radovan Višković i Ana Brnabić, premijeri Republike Srpske i Srbije, a odmah nakon toga uslijedila je apelacije poslanika Federacije BiH.

Prema projektu sistem hidroelektrana “Gornja Drina”, koji se sastoji od tri hidroelektrane, zajednički će graditi Srbija i Republika Srpska. U preduzeću koje je osnovano tim povodom većinski vlasnik od 51 odsto je država Srbija, a 49 odsto Republika Srpska.

Vrijednost prve hidroelektrane je oko 220 miliona evra, a vrijednost ukupne investicije procijenjena je na oko 520 miliona evra.

Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti