Četvrtak 20. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3Uprava "RiTE Ugljevik" optužuje načelnika opštine i lokalne firme za opstrukciju

Uprava “RiTE Ugljevik” optužuje načelnika opštine i lokalne firme za opstrukciju

UGLJEVIK – Uprava zavisnog preduzeća „Rudnik i termoelektrana Ugljevik“ saopštila je da je zbog neodgovornog ponašanja pojedinih lokalnih firmi u Ugljeviku i njihovih vlasnika ugrožen normalan rad tog preduzeća.

“Naime, na postupke javnih nabavki u ovom preduzeću firme „MONT – GRADNJA“ Ugljevik, „INTER – GRADNJA“ Ugljevik i „GRAĐEVINAR“ Ugljevik se žale na sve raspisane tendere, iako se sličnim poslovima nikad nisu bavili, podnijeli su oko 50 žalbi. Njihova očigledna namjera je samo da blokiraju, odnosno onemoguće blagovremeno obavljanje postupaka javnih nabavki, jer za mnoge od nabavki koje se traže nisu ni kvalifikovani”, navode u “RiTE Ugljevik”.

Tvrde da su žalbe pomenutih firmi neosnovane i da nemaju nikakvu drugu svrhu osim blokiranja postupaka javnih nabavki, te da to pokazuje i činjenica da ih Kancelarija za razmatranje žalbi odbacuje, kao i to što ne uplaćiju ni obaveznu taksu na žalbe.

“Zbog ovakvih postupaka navedenih firmi i njihovih vlasnika, preduzeće nije u prilici da na vrijeme obavi postupke javnih nabavki, što može ugroziti njegovo normalno funkcionisanje, a finansijska šteta iznosi više miliona. Pomenute firme su isključivo izvođači radova koji se finansiraju iz budžeta opštine Ugljevik u posljednjih nekoliko godina. Zbog toga nam se čini da iza svega, na žalost, stoji i aktuelni načelnik opštine Ugljevik, koji na ovaj način želi da spriječi nedavno ozvaničenu novu skupštinsku većinu u ovoj opštini”, istakli su u “RITE Ugljevik”.

Dodaju da ne mogu da razumiju da neko u Ugljeviku na ovaj način želi da blokira i oteža rad preduzeća koje je najveći proizvođač električne energije u Republici Srpskoj i koje kroz rentu i druga poreska davanja puni preko 60 odsto budžeta opštine.

“Pri tome treba imati u vidu da ovo preduzeće zapošljava i daleko najveći broj radnika iz ove opštine. Smatramo da ovo nije samo udar na normalan rad RiTE Ugljevik, nego ugrožavanje i elektroenergetske stabilnosti u Republici Srpskoj, a ukazujući da se radi o očiglednoj „zloupotrebi u postupku javne nabavke“, preduzeće je podnijelo krivične prijave protiv firmi „MONT-GRADNJA“, INTER-GRADNJA“ i „GRAĐEVINAR“ i njihovih ovlaštenih lica Milenka Lukića iz Gornje Krćine i Radivoja Spasojevića iz Bogutovog Sela”, naglasili su u “RITE Ugljevik”.

Dodali su da je od Okružnog tužilaštva i Policijske uprave u Bijeljini očekuju da u najskorijem vremenu postupe po njihovim prijavama.

CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti