Četvrtak 20. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3Petrović pozvao potrošače da štede struju kako se ne bi morala uvoziti

Petrović pozvao potrošače da štede struju kako se ne bi morala uvoziti

TREBINJE – “Elektroprivreda Republike Srpske” /ERS/ spremna je da podmiri zahtjeve domaćih potrošača struje po najpovoljnijim cijenama i da istovremeno izvozi višak, po znatno višim cijenama, da bi taj novac uložila u nove proizvodne objekte i razvoj, izjavio je danas Srni generalni direktor ovog preduzeća Luka Petrović.

Petrović je naveo da je u funkciji svih pet proizvodnih kapaciteta u sistemu ERS-a i da proizvode struju, koja je u Srpskoj najjeftinija u regionu. Za domaćinstva u Srpskoj struja košta 22,5 evra po megavat-času, a za privredu 53 evra po megavat-času, dok se tržišne cijene ovih dana kreću oko 290 evra po megaavat-času.

Direktor “Elektroprivrede” zamolio je potrošače da racionalno troše električnu energiju da ne bi zbog povećane potrošnje morali da je uvoze po skupim, tržišnim cijenama, ali i da bi tako zadržali cijenu na sadašnjem nivou i istovremeno bili u mogućnosti da izvezu više struje, a od zarade ulože u razvoj elektroenergetskog sistema.

“Ove godine neće biti povećanja cijena električne energije, a i narednih godina će biti najniža, ali građani treba da štede struju, a ne da je rasipaju”, istakao je Petrović.

Smanjenje potrošnje je važno, kako je rekao, i zbog toga što bi ERS tako mogao da obezbijedi zalihe novca na računu za slučaj da budu morali da je uvoze, zbog povremenih ispada termoelektrana u Gacku i Ugljeviku, zbog njihove starosti.

On je naveo da cijene struje na tržištu, kada u tim slučajevima nepredviđeno moraju da je uvezu, dostižu oko 2.300 evra evra po megavat-satu.

Petrović je dodao i da je ERS, koji vrši javno snabdijevanje, potpisao ugovore o zakupu sa svim proizvodnim preduzećima da bi zaštitio domaće potrošače i izbjegao poskupljenje struje od početka ove godine.

To poskupljenje bi bilo veće od dva puta da su u skladu sa zakonskim obavezama javnog snabdjevača, kako kaže, nabavili 25 odsto struje na tržištu za domaći konzum.

“To znači da imamo otvoreno tržište, ali smo time zaštitili građane na dugi niz godina”, pojasnio je Petrović i dodao da matično preduzeće posluje tako što kupuje struju od proizvodnih preduzeća iz tog sistema, kojom snabdjeva građane i privredu, a ostatak prodaje na tržištu.

Petrović je ukazao i da je zbog energetske i krize u Ukrajini, koja je najveći izvoznik uglja u Evropi sa zalihama 33,9 milijardi tona, došlo do disbalansa na energetskom tržištu, nestašica i skoka cijena struje.

To, objasnio je, “Elektroprivredi” omogućuje enormnu dobit od izvoza, koja može dostići oko 50 miliona evra mjesečno, ali istovremeno su mogući i veliki gubici i od oko 30 miliona evra mjesečno zbog uvoza skupe struje, uzrokovanog eventualnim nepredviđenim ispadima termoelektrana.

On je istakao da će “Elektroprivreda” prošlogodišnju dobit od oko 80 miliona KM, koja je bila najveća za 30 godina postojanja preduzeća, ostvarenih od izvoza, naročito u posljednjem kvartalu godine, usmjeriti u predstojeću emisiju akcija HET-a da bi se taj novac u potpunosti uložio u izgradnju Hidroelektrane “Dabar”.   Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti