Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijena gasa premašila 1.500 dolara za hiljadu metara kubnih

Cijena gasa premašila 1.500 dolara za hiljadu metara kubnih

MOSKVA, LONDON – Cijena gasa u Evropi danas je premašila 1.500 dolara za 1.000 metara kubnih, pokazuju podaci sa londonske “ICE berze”.

“Gasprom” saopštava da isporučuje gas preko Ukrajine u skladu sa zahtjevima kupaca, što na današnji dan iznosi 108,4 miliona metara kubnih.

Ugovorne obaveze “Gasproma” za tranzit gasa preko Ukrajine za 2022. godinu iznosi 40 milijardi metara kubnih ili oko 109,6 miliona metara kubnih dnevno.

Vrijednost fjučersa prema indeksu najlikvidnijeg “TTF” čvorišta u Holandiji premašila je 1.522 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Cijena gasa se od početka trgovine uvećala za 4,5 odsto.

Takođe, “Gasprom” je 1. aprila na dodatnoj aukciji rezervisao dio kapaciteta gasovoda “Jamal-Evropa” za tranzit gasa preko Poljske, pokazuju podaci aukcije na platformi “GSA Platform”.

Kompanija je tokom noći rezervisala 235.000 kubnih metara gasa na sat tranzitnog kapaciteta od ponuđenih 3,7 miliona /nešto više od šest odsto ponude/.

“Gasprom” će moći da iskoristi ovu zapreminu od šest sati po srednjeevropskom vremenu 1. aprila do šest sati po srednjoevropskom vremenu 2. aprila.

Na redovnoj aukciji, koja je održana tokom večeri 31. marta, kompanija nije rezervisala gasovod.

Što se tiče ukrajinske maršrute, tranzit gasa se od kraja februara održava na nivou ugovornih obaveza “Gasproma” za ovu godinu, što iznosi 109,6 miliona metara kubnih.

Prema informacijama na sajtu “Operatora GTS Ukrajine”, ruski zahtjevi za pumpanje gasa kroz stanice “Sudža” i “Sohranovka” na današnji dan iznose 107,6 miliona kubnih metara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o trgovini gasom sa “neprijateljskim državama”, koji je danas stupio na snagu.

Kako bi kupili ruski prirodni gas, potrebno je da otvore račune u rubljama u “Gasprombanci”. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti