Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija5Prvi ugovor EPS-a sa komercijalnim kupcem-proizvođačem

Prvi ugovor EPS-a sa komercijalnim kupcem-proizvođačem

“Elektroprivreda Srbije” zaključila je prvi ugovor sa komercijalnim kupcem-proizvođačem i ovo je prvi primjer kada kupac postaje i proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora.

EPS je 30. marta sa kompanijom “Gruner Serbian” iz Vlasotinca zaključio ugovor o potpunom snabdjevanju sa neto obračunom za period od 1. aprila 2022. do 31. decembra 2023. godine.

“Gruner Serbian” izgradio je solarnu elektranu na krovu proizvodnog objekta, instalisane snage 500 kW. Priključenjem te solarne elektrane kupac-proizvođač koristiće proizvedenu električnu energiju za sopstvenu potrošnju, a višak električne energije isporučiće u elektroenergetski sistem. Na taj način, značajno će biti umanjeni računi za preuzetu električnu energiju koju je “Gruner Serbian” kupovao na otvorenom tržištu.

EPS je potpisao i ugovore sa domaćinstvima, koja su podnijela zahtjeve za zaključenje ugovora o potpunom snabdjevanju sa neto mjerenjem i o njima odmah obavijestio operatora distributivnog sistema (“Elektrodistribucija Srbije”). Sledeći korak je priključenje elektrane na elektroenergetski sistem, koji je u obavezi da uradi operator distributivnog sistema, i to u roku od pet dana od zaključenja ugovora.

Nakon priključenja, u narednih pet dana, operator distributivnog sistema upisuje krajnjeg kupca u Registar kupaca–proizvođača, koji time stiče status kupca-proizvođača.

EPS je na svojoj internet stranici, na linku  postavio uputstvo “Kako postati kupac-proizvođač?”. Na tom linku objavljeni su zahtjevi za zaključenje ugovora o potpunom snabdjevanju sa neto mjerenjem odnosno neto obračunom, kao i modeli ugovora o potpunom snabdjevanju električnom energijom za kupce-proizvođače. Prilog zahtjeva je Obavještenje o prilagođenju mjernog mjesta, izdato od strane operatora distributivnog sistema.

To je dio neophodne dokumentacije za domaćinstva i firme koje namjeravaju da proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora za sopstvene potrebe, uz mogućnost da isporuče u sistem viškove energije ili preuzmu električnu energiju kada im je to potrebno.

Sa domaćinstvima se zaključuje ugovor o potpunom snabdjevanju sa neto mjerenjem, a sa firmama ugovor o potpunom snabdjevanju sa neto obračunom. Suštinska razlika između neto mjerenja i neto obračuna je da kod neto obračuna cijena preuzete električne energije ne mora biti ista kao cijena po kojoj se isporučuje električna energija u elektroenergetski sistem.

Prije podnošenja zahtjeva za zaključenje ugovora neophodno je da kupac izgradi elektranu koja koristi obnovljive izvore energije i čija instalisana snaga nije veća od odobrene snage priključka objekta kupca.

Neophodno je i da se prilagodi mjerno mjesto odnosno postavi dvosmjerno brojilo, kao i da se operatoru sistema dostavi potvrda da su uređaji, instalacije i mjerno mesto ispravni i u skladu sa propisima i standardima.    Telegraf

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti