Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija5Nezapamćen skok računa za energiju u Velikoj Britaniji

Nezapamćen skok računa za energiju u Velikoj Britaniji

LONDON/BEOGRAD – Britanci su od 1.aprila pogođeni ogromnim povećanjem računa za energiju, što je zaokružilo najgoru krizu troškova života u toj zemlji u poslednjih nekoliko decenija, piše CNN.

Godišnji računi oko 22 miliona domaćinstava će porasti na oko 2.000 funti (2.626 dolara), nakon što je britanski energetski regulator podigao gornju granicu dualnih – struja/gas cijena energije za 54 odsto, navodi CNN, a prenosi Bilten Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS)

To je najveći skok cijena od kada je britanski regulator počeo da ograničava povećanja cijena 2017. godine.

Povećanje će udvostručiti, na pet miliona, broj domaćinstava u Engleskoj koja žive u “energetskom siromaštvu”, to jest koja izdvajaju najmanje 10 odsto svojih ukupnih primanja na račune za energiju, pokazuje analiza nezavisne analitičke firme Resolution Foundation.

Ovo je najveći šok cijena energije u živom sjećanju“, rekao je za CNN Adam Scorer, izvršni direktor Nacionalne energetske akcije, dobrotvorne organizacije za borbu protiv energetskog siromaštva.

Kaže da su računi Britanaca već porasli za 12 odsto, prošlog oktobra, poslednji put kada je gornja granica cijena bila prilagođena, nakon što je globalna kriza u snabdjevanju prirodnim gasom podigla veleprodajne cijene na rekordne nivoe.  Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti