Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSedmične isporuke ruske sirove nafte dostigle četiri miliona barela

Sedmične isporuke ruske sirove nafte dostigle četiri miliona barela

VAŠINGTON – Sedmične isporuke ruske sirove nafte dostigle su gotovo četiri miliona barela dnevno u prvoj nedjelji aprila, a zarada samo u toj sedmici iznosila je oko 230 miliona dolara – navodi američka agencija “Blumberg”.

To je najviši nivo isporuke sirove nafte iz ruskih luka od početka godine i povećanje od gotovo četvrtine u odnosu na sedmicu ranije.

Sličan trend rasta uvoza ruske sirove nafte zabilježen je i kod prihoda od izvoza koje ruska država prima od prekookeanskih isporuka.

U prvoj nedjelji aprila izjednačen je najviši nivo isporuke ruske nafte u ovoj godini.

Kombinacijom većeg izvoza i viših taksa po barelu u aprilu, Moskva je zaradila stotine miliona dolara – izračunao je “Blumberg”.

Poslije odluke velikih evropskih kompanija “Šel” i “Total”, kao i vlasti SAD, da prestanu sa kupovinom ruske nafte, pojavili su se znaci da trgovci traže način za izvoz u Aziju.

Povećan je i broj supertankera, sposobnih da nose dva miliona barela, koji utovaruju rusku sirovu naftu iz manjih brodova na Mediteranu i u drugim morima.

Prije ukrajinske krize, Rusija je bila drugi najveći izvoznik nafte, poslije Saudijske Arabije, sa isporukom od gotovo pet miliona barela dnevno u vrijednosti većoj od 500 miliona dolara.

Dio te nafte isporučivan je direktno naftovodima rafinerijama u Evropi i Kini, ali oko 60 odsto je išlo morskim putem. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti