Subota 13. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija2Solarni paneli – odgovori na sva pitanja i nedoumice

Solarni paneli – odgovori na sva pitanja i nedoumice

BANJALUKA – Od stupanja na snagu novog Zakona o obnoljivim izvorima energije do danas puno je informacija koje su prisutne u medijima, jer se radi o izuzetno aktuelnoj temi koja je bitna građanima, kao i privredi, ali i javnosti generalno.

Jedno od najaktuelnijih pitanja je svakako definisanje statusa kupaca – proizvođača, tkz. „prosumera“, ali je neophodno da svi zainteresovani prije pokretanja aktivnosti prethodno budu informisani o mogućnostima koje će imati primjenom novog zakona.

S obzirom da je svakog dana sve više pitanja i nedoumica, potrudili smo se da pronađemo što više odgovora.

Prilika za sve

Nedavnim usvajanjem Zakona o obnovljivim izvorima energije Republike Srpske omogućeno je građanima i pravnim licima da budu kupci – proizvođači (”prosumeri”), što praktično znači da krajnji kupac (fizičko, ili pravno lice) može da izgradi i priključi elektranu koja koristi obnovljive izvore energije, tačnije energiju Sunca, na unutrašnje električne instalacije svoga objekta i da proizvedenu električnu energiju koristi za svoje potrebe – za sopstvenu potrošnju, kao i da viškove energije skladišti, ili isporučuje u mrežu.

Da bi krajnji kupac stekao status “prosumera” (kupci – proizvođači)  neophodno je da priključi elektranu na unutrašnje instalacije svog objekta i pribavi sertifikat za proizvodno postrojenje, odnosno elektranu.

Novi zakon predviđa tri načina obračuna više preuzete i predate proizvedene električne energije od “prosumera” (kupci – proizvođači) i to su:

  1. Šema neto mjerenja za elektrane instalisane snage do 10,8 KW (uključujući 10,8 KW);
  2. Šema neto obračuna za elektrane instalisane snage opsega od 10,8 kw do 50 KW.

Instalisana snaga elektrane u ovim navedenim šemama ne može biti veća od odobrene priključne snage objekta krajnjeg kupca (“prosumera”).

Osnovica za obračun preuzete i predate električne energije kod primjene šeme neto mjerenja i neto obračuna je neto stanje dvosmjernog mjernog uređaja na mjestu priključenja kupca – proizvođača u obračunskom periodu, koji iznosi jedan mjesec.

Tokom jednog obračunskog perioda, u trajanju od jednog mjeseca, kada je kupac – proizvođač (prosumer) preuzeo više električne energije, nego što je predao u mrežu, tada kupac – proizvođač (prosumer) plaća razliku između preuzete i predate električne energije u skladu sa ugovorenom cijenom za snabdijevanje.

Nasuprot ovoj situaciji, ukoliko je tokom obračunskog perioda kupac – proizvođač (prosumer) predao više energije u mrežu, nego što je preuzeo razlika između preuzete i predate električne energije se prenosi u naredni obračunski period u korist kupca – proizvođača (prosumera).

Zakon u tom smislu podrazumjeva dve varijante na koje kupac -proizvođač (prosumer) ostvaruje benefite od sopstvene proizvodnje i isporuke električne energije u mrežu i to na način:

–           Ako je u šemi neto mjerenja u vidu energetskog kredita, izraženog u KWh, gdje se višak energije koju kupac – proizvođač isporuči u mrežu tokom obračunskog perioda prenosi u naredni obračunski period. Energetski kredit se koristi za umanjenje potrošnje električne energije u periodima kada je potrošnja električne energije kupca – proizvođača veća od proizvodnje za sopstvene potrebe.

–           Ako je u šemi neto obračuna u vidu monetarnog kredita, koji odgovara vrijednosti predate više proizvedene električne energije u mrežu tokom obračunskog perioda, koji se prenosi u naredni obračunski period. Monetarni kredit se koristi za umanjenje troškova električne energije u periodima kada je potrošnja električne energije kupca – proizvođača veća od proizvodnje za sopstvene potrebe.

Monetarni kredit je proizvod energetskog kredita i jedinične cijene više proizvedene električne energije i odgovara jediničnoj cijeni komponente energije sadržane u maloprodajnoj cijeni snabdjevača umanjene za 5%.

Energetski i monetarni krediti su primjenjivi za one obračunske periode u kojima je proizvedena i predata veća količina energije od sopstvene potrošnje u pripadajućoj šemi.

  1. Standardna šema snabdjevanja za elektrane instalisane snage preko 50 KW.

Razlika u odnosu na prethodne šeme je u tome što se obračun preuzete električne energije sa mreže i predate u mrežu više proizvedene električne energije vrši nezavisno. Snabdjevač sa svoje strane izdaje fakture za isporučenu energiju kupcu – proizvođaču (prosumeru), kao i kupac proizvođač snabdjevaču na ime predate više proizvedene energije.

Čeka se usvajanje podzakonskih akata

Trenutno, sve prethodno navedeno je  definisano novim  Zakonom o OIE, ali u ovom momentu do potpune realizacije čeka se na usvajanje podzakonskih akata. Prethodna zakonska riješenja mjenjaju na način da prate razvoj sektora obnovljivih izvora energije i očekivanja su da do kraja godine podzakonski akti budu predstavljeni javnost. Time će se definisati primjena navedenih rješenja.

S obzirom na značajan interes javnosti za ovu temu, kao i u svijetlu očekivanja kretanja cijene električne energije kod nas, kao i šire, kontaktirali smo kompaniju Etmax, sa pitanjem kakva su njihova očekivanja i na koji način prilagođavaju svoju ponudu za kupce – proizvođače („prosumere“), kao novu kategoriju kupaca.

Etmax-u se svakodnevno javljaju potencijali budući prosumeri, koji žele da uđu u sistem proizvodnje za vlastitu potrošnju električne energije, uključujući zakonom predviđene šeme, ali naša preporuka bi bila da se ne ide prebrzo u ovaj proces i ne započinje sa realizacijom projekata, dok ne budu jasno definisani i usvojeni podzakonski akti, jer će oni regulisati u potpunosti ovu oblast jasno i precizno”, poručuju u ovoj kompanji.

Dodaju kako će se sve zakonom predviđene šeme detaljno razraditi kroz podzakonske akte, i zato, savjetuju oni, treba sačekati sa investicijama, da ne bi bili izloženi izmjenama u kasnijim fazama kada su instalacije već završene na objektima, što može u nekim slučajevima zahtjevati dodatne troškove i izmjene same elektrane.

Troškovi prilikom prepravljanja solarnih elektrana mogu biti izuzetno visoki, ukoliko iste nisu instalirane u skladu sa pravilnicima, što može imati uticaj na isplativost kompletne investicije. Iz navednog razloga, važno je da svako ko želi da postane kupac – proizvođač (prosumer) prije svega bude dobro informisan i upoznat sa svim ovim bitnim pretpostavkama prilikom planiranja investicije”, kažu u ETMAX-u.

Inače, ETMAX doo je izabran od strane MH „Elektro privreda RS“ da izradi Studiju korištenja energije sunca za potrebe domaćinstava u statusu „prosumera“ (kupaca/proizvođača) na lokalitetu jednog naselja na području grada Trebinja, u formi pilot projekta.

Studijom ćemo kroz stručne analize, kao i izvođenje solarnih instalacija i pratećih radova pokrivanja krovova domaćinstava solarnim panelima, te mjerenjima i obradom podataka koji će biti obrađeni i prezentovani kroz Studiju izvodljivosti dati povratnu informaciju  na ovom uzorku predviđenom ugovorom.  Pilot projekat u kojom će se realizovati studija ukazaće kakvi su proizvodni parametri očekivani kod „prosumera“ (kupaca/proizvođača) i biće dostavljeni naručiocu. Vjerujemo da će prikupljeni i obrađeni podaci biti realan osnov za dalje analize, kao i adekvatna polazna informacija za korake koji predstoje u ovom procesu”, poručuju iz ETMAX-a.

Takođe, očekuju i da će se ubrzo intenzivirati priprema podzakonskih akata, od kojih zavisi i kako će  kupac – proizvođač (prosumer) ostvariti svoj status i pripadajuće benefite od proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije sunca.

CAPITAL: D. Tovilović

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti