Četvrtak 25. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3Vlada Republike Srpske mijenja Zakon o energetici

Vlada Republike Srpske mijenja Zakon o energetici

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici, saopšteno je nakon sjednice Vlade.


Važeći Zakon o energetici donesen je 2009. godine, te iz Vlade navode da postoji potreba da se isti uskladi sa zakonima koji su doneseni poslije njega i to sa Zakonom o električnoj energiji, Zakonom o gasu, Zakonom o obnovljivim izvorima energije, Zakonom o energetskoj efikasnosti, kao i sa Strategijom razvoja energetike.

“U tom smislu, ovim zakonom se usklađuju termini i definicije, pitanje sertifikata za proizvodno postrojenje u kom se proizvodi električna energija iz obnovljivih izvora, pitanje garancije o porijeklu električne energije iz obnovljivih izvora energije, te se normira nadležnost Vlade za donošenje Strategije razvoja energetike kao sektorske strategije Republike Srpske”, navodi se u saopštenju.

Pored toga, ovim zakonom se stvara i pravni osnov za donošenje Energetskog i klimatskog plana Republike Srpske, definiše njegov sadržaj, rokovi, procedura usvajanja i institucije koje su zadužene za njegovu izradu.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti