Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija5Ministarstvo: Grčić oštetio EPS za 500 miliona evra

Ministarstvo: Grčić oštetio EPS za 500 miliona evra

BEOGRAD – Protiv Milorada Grčića, bivšeg v. d. direktora Elektroprivrede Srbije (EPS), podnijeta je krivična prijava zbog sumnje da je nesavjesnim postupanjem i prekoračenjem svojih ovlašćenja nanio državi štetu veću od 500 miliona evra i ugrozio njen bezbjednosni sistem.

Milorad Grčić je, kako je preneo portal Nova.rs, obmanuo predsjednika Srbije, vladu i nadležno Ministarstvo rudarstva i energetike kada je rekao da je EPS spreman za zimsku sezonu.

Grčić je, takođe, lažno prikazivao predsjedniku, vladi i Ministarstvu da su kapaciteti EPS-a spremni, da proizvodnja uglja u zimskim mjesecima može nesmetano da se obavlja, kao i da na deponiji termoelektrana ima 1,5 miliona tona uglja prihvatljivog kvaliteta, navodi se u prijavi koju je podnijelo Ministarstvo.

To se, kako prenosi portal, kasnije pokazalo kao neistinito. Kriza koja se desila 12. decembra je pokazala da su uzroci problema upravo nedovoljne količine uglja, loš kvalitet uglja i u neprihvatljivoj mjeri pomješanost uglja sa zemljom, koja je dovela do zagušenja kanala za snabdjevanje kotlova ugljem, piše u prijavi.

Da podsjetimo, 12. decembra naglo je smanjena proizvodnja u dvije najveće termoelektrane EPS-a – Nikola Tesla A i B (TENT A i TENT B), pa su termoelektrane radile sa samo 1.000 megavata (MW) snage umjesto sa oko 3.000, a uvoz je dostigao i 45 odsto potrošnje.

Sva izvještavanja uprave EPS-a bila su netačna i neistinita, čime je državni vrh doveden u zabludu, navelo je u prijavi Ministarstvo, koje vodi Zorana Mihajlović, i dodalo da je problem prevaziđen kupovinom električne energije i energenata po izuzetno visokim cijenama.

Na sjednici srpske vlade 15. decembra iznjet je podatak da je Srbija od oktobra na uvoz električne energije potrošila 500 miliona evra.

Inače, Grčić je dao ostavku sredinom januara. Pre nekoliko dana pojavile su se informacije da je on i dalje u ovoj kompaniji i da je dobio novu funkciju.

Ministarstvo rudarstva i energetike je krajem januara saopštilo za Insajder da je podnijelo dvije krivične prijave protiv Milorada Grčića: zbog vršenja dužnosti direktora EPS iako mu je po zakonu istekao mandat kao i zbog obmanjivanja javnosti i vrha države o situaciji u energetskom sektoru.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti