Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSolarna energijaNajavljena solarna elektrana od 100 MW na deponiji fosfogipsa u Hrvatskoj

Najavljena solarna elektrana od 100 MW na deponiji fosfogipsa u Hrvatskoj

KUTINA – Deponija za fosfogips preduzeća De-Fos, koja se prostire na 166 hektara u blizini Kutine, mogla bi da se iskoristi za izgradnju solarne elektrane snage 100 megavata. Da bi se projekat pokrenuo, potrebno je ishodovati izmjene gradskog prostornog plana.

Preduzeće De-Fos je u okviru Petrokemije bilo zaduženo za upravljanje deponijom fosfogipsa, a privatizovano je prošle godine.

Direktor De-Fosa Anto Marković, koji je i vlasnik kutinskog preduzeća Flamtron koje je prije godinu dana preuzelo deponiju otpada iz nekadašnje Petrokemijine proizvodnje, najavljuje izgradnju solarne elektrane na terenu deponije, koji se prostire na 166 hektara.

„Da nema čekanja zbog prostornih planova, projekt bi već počeli stavljati na noge jer zainteresiranih za ulaganje u elektranu ima, razgovaramo i s domaćim i inostranim partnerima, s kojima bi zajednički ušli u gradnju“, rekao je Marković za Poslovni dnevnik.

Mogućnost za projekat solarne elektrane nije predviđena prema postojećim planovima, ali Marković je rekao da je izmjena prostornog plana u toku i da je održao sastanke sa nadležnima u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Očekuje se da će izmene prostornog plana biti završene do kraja godine. Nakon toga slijedi unošenje izmjena u plan grada Kutine.

„Svjestan sam da će trebati realno tri do pet godina da se realizuje plan gradnje solarne elektrane, no optimist sam i vjerujem u uspjeh“, rekao je Marković za hrvatski portal.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti