Subota 13. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaSrpska izgubila arbitražni spor sa Slovencima od 90 miliona KM!

Srpska izgubila arbitražni spor sa Slovencima od 90 miliona KM!

BANJALUKA – Republika Srpska izgubila je 90 miliona maraka u sporu pred arbitražnim sudom u Vašingtonu, po tužbi slovenačkog preduzeća „Vijadukt”, a zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

Ova informacija potvrđena je za portal CAPITAL iz više izvora koji su naveli da će Republika Srpska morati isplatiti ukupno 45 miliona evra odštete i arbitražnih troškova.

Naši sagovornici napominju da je riječ o konačnoj arbitražnoj odluci za koju ne postoji pravni lijek, odnosno pravo žalbe, što znači kako će Srpska morati isplatiti dosuđeni odštetu i arbitražne troškove koje su, uobičajeno, izuzetno visoki.

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je „HES Vrbas“, koji je trebalo da gradi HE na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački „Viadukt“, je pokrenuo zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona evra Vlada RS je sa „HES Vrbas“ potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE „Krupa“ i HE „Banjaluka-Niska“.

Međutim, godinu kasnije oko 20.000 građana Banjaluke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, a s obzirom da se projekat deset godina nije realizovao, ugovor je raskinut u septembru 2015. godine.

Slovenci su da posjetimo, prije pokretanja arbitraže nudili nagodbu od par miliona evra, ali su u Vladi Republike Srpske to odbili, smatrajući kako je pravda na njihovoj strani.

Kako dogovora nije bilo “Vijadukt” 2016. godine pokreće postupak i traži odštetu od oko 100 miliona maraka.

Godinu dana kasnije Vlada Republike Srpske potpisala je sa Savjetom ministara BiH sporazum kojim se obavezala da plati sve troškove arbitražnog postupka.

Inače, Republiku Srpkoj u ovom sporu je zastupala advokatska kancelarija “Karanović i Nikolić”, a “Vijadukt” kacelarija “Baroš” iz Banjaluke.

Ni jedni ni drugi nisu željeli da komentarišu odluku.

Banjac “isključio” Pravobranilaštvo iz procesa

Zanimljivo je da je Pravobranilaštvo Republike Srpske bilo isključeno iz ovog procesa jer po zakonu iz 2017. godine nema pravo da zastupa javna preduzeća i ustanove u ovakvim i sličnim postupcima.

Najveće zasluge što su advokati preuzeli ove izuzetno unosne poslove pripadaju tada poslaniku Slobodnog demokratskog srpskog kluba u Narodnoj skupštini RS, a danas odanom koalicionom partneru SNSD-a, Darku Banjcu.

Naime, on je djelovao amandmanski i tako spriječio Pravobranilaštvo da djeluje i štiti imovinu Srpske, što im je posao za koji ih svakako plaćaju građani.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti