Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergija vjetraVlatković: Nijemci ne odustaju od izgradnje VE “Hrgud”

Vlatković: Nijemci ne odustaju od izgradnje VE “Hrgud”

TREBINJE – Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) na vrijeme je izmirivala sve obaveze kada je riječ o izgradnji vjetroelektrane (VE) “Hrgud” u Berkovićima i ona će biti nastavljena nakon okončanja procedura njemačke “KFV” (KFW) banke, koja je obezbijedila sredstva, izjavio je izvršni direktor za razvoj i investicije ERS-a Jovica Vlatković.

On je novinarima u Trebinju rekao da su procedure ove banke spore i složene, te istakao da EPS nije kasnio sa obavezama.

“Zvanično nemamo informaciju da su njemački investitori odustali. Razgovarali smo sa njihovim predstavnikom koji kaže da nema zvaničnog dopisa da se prestaje sa izgradnjom vjetroelektrane `Hrgud`. Kreditna sredstva stoje na računu `KFV` banke, a onog momenta kada se završi cijela procedura mi možemo da krenemo sa izgradnjom”, rekao je Vlatković.

On dodaje da su predstavnici njemačke firme juče došli u Trebinje i zajedno sa predstavnicima EPS-a posjetili Luku Ploče, kako bi ustanovili gdje se vjetroturbine mogu skladištiti i kako će se transportovati do Hrguda.

Vlatković kaže da postoje i drugi izvori finansiranja, te izražava uvjerenje da projekat izgradnje vjetroelektrane “Hrgud” ne može biti zaustavljen.

Načelnik opštine Berkovići Nenad Abramović rekao je danas novinarima da je vjetroelektrana “Hrgud” po koncesionom ugovoru trebala da bude na mreži u martu ili aprilu 2019. godine, te pitao zašto se sa izgradnjom kasni tri godine.

“Ona bi u naš budžet donosila milion KM koncesione naknade godišnje. Budžet opštine Berkovići je ispod dva miliona KM tako da će javnost sama zaključiti šta bi za nas značila izgradnja vjetroelektrane”, rekao je Abramović.

Pojedini portali objavili su nedavno da je Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara zaprimio informaciju Ambasade Njemačke u kojoj obaještava da će njemačka Vlada “obustaviti pripremu četiri infrastrukturna projekta” za Republiku Srpsku u iznosu od 105 miliona evra, među kojima je i vjetroelektrana “Hrgud”.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti