Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija1Đokić: Republika Srpska učinila sve u oblasti zakonodavstva, ali je tranzicija skupa

Đokić: Republika Srpska učinila sve u oblasti zakonodavstva, ali je tranzicija skupa

JAHORINA – Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je na “Jahorina ekonomskom forumu” da svaka tranzicija zahtijeva vrijeme, velika prilagođavanja i troškove.

Đokić je na panelu “Šta nam donosi energetska tranzicija?” istakao da je Republika Srpska učinila sve u oblasti zakonodavstva, ali da je tranzicija skupa i da se ne mogu pratiti procesi koje zahtijeva Evropa.

On je naveo da su ključni ciljevi dostupnost energije, vođenje računa o resursima i zaštita okoline.

Đokić je naglasio Republika Srpska ima najjeftiniju električnu energiju u Evropi, te da objekti za proizvodnju struje trebaju biti u vlasništvu države i da se mora raditi na izgradnji kapaciteta za zelenu energiju.

On je ocijenio da će ukrajinska kriza imati veliki uticaj na tranziciju i da Republika Srpska mora početi da se prilagođava kako bi očuvala ekonomiju ovog sistema.

Vršilac dužnosti generalnog direktora “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović istakao je da su oni jedna od rijetkih elektroprivreda ili jedina na Balkanu koja je u svojoj režiji pokrenula pet investicionih projekata koji su snage 430 megavata, a to je trećina postojećih kapaciteta “Elektroprivrede Republike Srpske”.

Petrović je naglasio da druge elektroprivrede nemaju sopstvene investicione projekte i u drugačijem su položaju.

“Mi već danas možemo da ponudimo privrednicima Evrope i Balkana dugogodišnje aranžmane, odnosno za 30 godina, za isporuku električne energije po najpovoljnijim uslovima i po cijeni od 80 evra po megavat-času, plus inflacija iz energetske oblasti koju saopšti statistika BiH”, pojasnio je Petrović.

On je naglasio da je to nešto što će predstavljati Republiku Srpsku kao najprivlačniju teritoriju za instalaciju proizvodnih postrojenja, istakavši da je u ovoj krizi investicija izlaz.

“To je jedna od glavnih poruka svim privrednicima i mi to možemo uraditi, jer u svojoj vlastitoj režiji pravimo viškove električne energije, a druge elektroprivrede popunjavaju svoje manjkove”, rekao je Petrović i dodao da će ti viškovi električne energije biti plasirani na tržište po manjim cijenama.

Petrović je naglasio da su sada cijene električne energije u Evropi veće od 120 evra, pa i 200 evra, jer elektroprivrede i snabdjevači moraju da prefakturišu troškove nabavne cijene.

On je naglasio da u Republici Srpskoj nema razloga za povećanje cijene domaćim konzumentima.

Predstavnik “Elektroprivrede Crne Gore” Milutin Đukanović istakao je da je najbolje proizvoditi električnu energiju tamo gdje se troši i najavio više investicija u ovom sektoru.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti