Nedjelja 21. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasIduće sedmice veliki rast cijena goriva i struje u Sloveniji

Iduće sedmice veliki rast cijena goriva i struje u Sloveniji

LJUBLJANA – U Sloveniji od sutra prestaju da važe regulisane cijene naftnih derivata, pa se očekuje njihov znatni rast početkom iduće sedmice.

Vlada se nije odlučila za produženje mjere kojom je od marta najviša maloprodajna cijena 95-oktanskog benzina na pumpama bila fiksirana na 1,503 evra za litar, a dizela na 1,541 evra.

Slovenačka Vlada je ocijenila da je regulacija cijena tekućih goriva već odigrala svoju ulogu u ublažavanju cijena i da na tržištu derivata nema poremećaja, ali je za još tri mjeseca produžila snižene akcize na energente.

Ministarstvo privrede navelo je da će se cijene naftnih derivata u Sloveniji i ubuduće kretati kao i u prosjeku evrozone.

Distributeri ocjenjuju da bi se nova maloprodajna cijena 95-oktanskog benzina mogla kretati oko 1,6 evra, a za dizel 1,8 evra.

Kako prenose slovenački mediji, početkom maja najavljuje se i znatno povećanje cijena električne energije jer prestaje mjera kojom zadnjih mjeseci dobavljači te energije nisu smjeli obračunavati potrošačima troškove mreže i neke druge namete koji su u uobičajenoj strukturi cijene tog energenta. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti