Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNedovoljno alternativa ruskom gasu u Evropskim zemljama

Nedovoljno alternativa ruskom gasu u Evropskim zemljama

VAŠINGTON, Evropske zemlje nemaju dovoljno alternativa za zamjenu prirodnog gasa iz Rusije da bi mogle da izbjegnu ozbiljne ekonomske probleme sljedeće zime, piše “Vašington post”.

gas
Foto: Nezavisne novine

 “Prema skoro svakom scenariju, sljedećih 18 mjeseci biće teško vrijeme za Evropu, dok se svijetom širi uticaj visokih cijena, a vlade pokušavaju da osiguraju snabdijevanje svojih fabrika, zagrijavanje domova i rad elektrana. Nema dovoljno alternativa u skorije vrijeme da bi se izbjegle velike ekonomske teškoće naredne zime ukoliko Rusija prekne isporuke“, piše u članku.

Edvard Čou, stručnjak za energetsku bezbjednost u Centru za strateške i međunarodne studije, ocjenjuje da se “igra veoma opasna igra”.

“Ne znam kako ovo treba da se završi. Čini se da će biti veoma teško i za Zapadnu Evropu i za Rusiju”, rekao je Čou američkom listu, a prenosi TASS.

Prema njegovim riječima, globalne količine koje se isporučuju vjerovatno se neće drastično mijenjati u skorije vrijeme.

“Niko neće moći da proizvede veću količinu tečnog prirodnog gasa dovoljno brzo bez obzira na fantazije kojima vlade žele da spinuju”, dodao je Čou.

U tekstu se posebno ukazuje na nespremnost NJemačke, ekonomskog motora Evrope, koja je prije početka vojne akcije Rusije u Ukrajini primala skoro polovinu svog gasa iz Rusije.

“NJemačka je to smanjila na 35 odsto, ali nije u dobroj poziciji da u skorije vrijeme obori ruski gas na nulu”, navode autori članka u “Vašington postu” i napominju da ova zemlja nema infrastrukturu za uvoz tečnog prirodnog gasa. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti