Ponedjeljak 15. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasDeset evropskih zemalja ruski gas plaća u rubljama

Deset evropskih zemalja ruski gas plaća u rubljama

MOSKVA, Deset evropskih zemalja, uključujući Mađarsku, otvorilo je račune u ruskoj banci za plaćanje prirodnog gasa po šemi koju je predložila Rusija, ali o tome ne govore javno, izjavio je šef kabineta mađarskog premijera Gergelj Guljaš.

cijene gasa
Foto: Pixabay

“Mađarska je otvorila račun u evrima, na koji se uplaćuje cijena gasa u evrima, a zatim ga banka pretvara u rublje. Osim nas, tako radi još devet zemalja, ali ne govore da rade isto, jednostavno zato što u Evropi sada `biti dobar za Evropu` znači da rukovodstvo zemlje ne govori iskreno svom narodu i u međunarodnom životu”, rekao je Guljaš za “Radio Košut”.

On je podsjetio da EU nije usvojila nikakve sankcije koje onemogućavaju plaćanje ruskog gasa u rubljama i da je to regulisano građansko-pravnim sporazumom između država i kompanija, prenio je “Sputnjik”.

Ranije je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio da je dio evropskih kompanija koje uvoze prirodni gas iz Rusije pristalo na šemu plaćanja koju je predložila Rusija, ali da o tome ne govore iskreno i šire lažne informacije o stavu Mađarske uz pomoć zapadnih medija.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao da je ta zemlja spremna da ruski gas plaća u rubljama, a Sijarto je naglasio da prestanak isporuka gasa iz Rusije u Bugarsku neće uticati na tranzit ka Mađarskoj.

Rusija je 24. februara započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, nakon čega je Zapad uveo sankcije bez presedana protiv Rusije.

Kao odgovor na zamrzavanje ruskih aktiva i zlatnih rezervi u inostranstvu, predsjednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je donio odluku da “neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama”.

On je naložio Centralnoj banci, kompaniji “Gasprom” i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za EU i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji.

U međuvremenu, “Gasprom” je obustavio isporuke Poljskoj i Bugarskoj, jer nisu izmirile obaveze na taj način. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti