Nedjelja 14. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3-Bivša distributivna preduzeća ERS-a ostala bez 40 miliona KM

-Bivša distributivna preduzeća ERS-a ostala bez 40 miliona KM

BANJALUKA – Nekadašnja distributivna preduzeća u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske (ERS),  danas Operatori ditributivnog sistema (ODS) bilježe drastičan pad prihoda u prvom kvartalu ove godine.

Njih pet, za prva tri mjeseca ove godine prihodovalo je ukupno 72,1 miliona maraka, što je skoro 40 miliona maraka manje nego za isti period prošle godine, kada su prihodi iznosili 111,5 miliona KM, pokazuju podaci sa Banjalučke berze.

Pad prihoda se odrazio i na dobit pa je ona sa 11 miliona maraka koliko je iznosila za tri mjeseca prošle godine, pala na 5,7 miliona KM u prvom kvartalu ove.

Najveći pad bilježi “Elektrokrajina”.  U odnosu na uporedni period imala je 17,5 miliona manje prihode i trostroko manju dobit, koja je sa 4,5 miliona KM, pala na 1,4 miliona KM u prvom tromjesječju 2022. godine.

Poslovanje “ODS Bijeljina” takođe ide silaznom putanjom. Dobit u prvom tromjesječju je nešto manja od milion maraka.

Podsjećamo, za period januar – mart prošle godine, prijavljena dobit bila je 1,67 miliona KM. Prihodi su im takođe manji za 7,3 miliona maraka.

Kasa je sve tanja i u “Elektro Doboju”. Sa 16,8 miliona KM koliko su inkasirali u prva tri mjeseca prošle godine, ove su tek iznad deset miliona KM, a dobit im je pala sa 2,22 na 1,4 miliona KM.

Pad poslovne aktivnosti bilježe i “Elektrodistribucija” Pale  i “Elektro-Hercegovina” s tim da su oni značajno manji poslovni sistemi u odnosu na gore spomenuta tri.

Manjinski akcionari su ovakav scenario predvidjeli još prije dvije godine, kada je bilo jasno kako se ide u proces razdvajanja distribucije i snabdijevanja u sistemu ERS-a.

Smatrali su da je taj proces jedna od četiri velike pljačke na njihovu štetu. 

Podsjećamo, Elektroprivreda Republike Srpske“ (ERS), odnosno Direkcija za javno snabdijevanje, preuzela je prošle godine kupce od pet distributivnih preduzeća koji od tada naplaćuju samo mrežarinu i nove priključke.

 CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti