Srijeda 22. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasRusija krenula s prodajom nafte novim kupcima

Rusija krenula s prodajom nafte novim kupcima

MOSKVA – Rusija je počela da prodaje naftu većem broju novih kupaca, a raste i obim isporuka prema nekoliko destinacija, između ostalog i ka Azijsko-pacifičkom regionu.

Nema sumnje, ruske naftne kompanije u novoj situaciji traže nove destinacije i grade nove logističke lance. Naravno, vidimo da ima novih kupaca, a takođe se povećava obim isporuka ka raznim pravcima, uključujući i Azijsko-pacifički region“, izjavio je potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak, prenosi Tas.

Rusija, prema njegovim riječima, takođe razmatra niz novih infrastrukturnih projekata za diverzifikaciju isporuka nafte.

Proširenje naftovoda do Kine (naftovod Istočni Sibir-Tihi okean) jedna je od opcija, kao i izgradnja novih lučkih kapaciteta, kaže Novak i dodaje da je formirana radna grupa za razmatranje ovih pitanja.

Prvi zamjenik ministra Pavel Sorokin ranije je saopštio da je rusko Ministarstvo energetike već počelo sa sastavljanjem liste perspektivnih naftnih i gasnih infrastrukturni objekata koji se mogu izgraditi radi diverzifikacije isporuka.

Prethodno je ruski predsjednik Vladimir Putin naložio da se ubrza realizacija infrastrukturnih projekata (željeznica, gasovodi i luke) za izvoz energenata na južna i istočna tržišta, poručivši da je važno da se s ruskim kompanijama pripremi plan za proširenje izvozne infrastrukture u zemlje Afrike, Latinske Amerike, Azijsko-pacifičkog regiona i razmotri izgradnja novih naftovoda i gasovoda sa polja u zapadnom i istčnom Sibiru, podsjeća Tas.    Agencije

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti