Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3Đokić ne želi da sankcioniše neodgovorne koncesionare

Đokić ne želi da sankcioniše neodgovorne koncesionare

BANJALUKA – Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske, iako je imalo zakonsko pravo da raskida koncesione ugovore sa onima koji nisu izvršavali svoje obaveze, iz nekog, samo njima poznatog razloga, to nisu radili.

Primjetili su to u Glavnoj službi za reviziju javnog sektora Republike Srpske, koja se bavila radom i poslovanjem ministarstva u prošloj godini.

Sa pojedinim koncesionarima nisu raskinuti ugovori iako isti nisu izvršili  potrebne radnje u ugovorenom roku kao što su izrada projekata, pribavljanje potrebnih  saglasnosti”, upozorili su oni.

Revizori napominju kako koncendent, u ovom slučaju ministarstvo, može jednostrano raskinuti ugovor u slučaju da  koncesionar ne izvršava ili propušta da izvrši potrebne radnje u ugovorenom roku, ili svojom krivicom ne počne sa obavljanjem koncesione djelatnosti u ugovorenom roku.

Dio koncesionara nije uredno plaćao koncesionu naknadu i sa  istima nisu raskinuti ugovori shodno zakonu, kojim je propisano da koncedent može jednostrano raskinuti ugovor u slučaju da  koncesionar ne plati koncesionu naknadu tri puta uzastopno ili neuredno plaća  koncesionu naknadu”, navodi se u revizorskom izvještaju.

Revizori su primjetili i kako su pojedinim koncesionarima istekle bankarske garancije, a da nove nisu dostavili, što su trebali po Zakonu o koncesijama.

Takođe, ispostavilo se kako Ministarstvo na čijem je čelu Petar Đokić nema pravu evidenciju o visini prikupljenih koncesionih naknada.

Naime, prema pomoćnoj evidenciji ministarstva u prošloj godini je ukupno naplaćeno 46,85 miliona maraka naknada.

Sa druge strane, Poreska uprava raspolaže drugačijim podacima, prema kojima se od naknada u budžet slilo 49,87 miliona KM.

Revizori su našli uzrok te neusklađenosti.

Revizijom je utvrđeno da pojedini koncesionari nisu obavještavali Ministarstvo o uplaćenim  koncesionim naknadama kako je definisano odredbama ugovora o koncesiji”, navodi se u izvještaju.

Podsjećamo, dok sa jedne strane Ministarstvo izbjegava da raskida pojedine ugovore, na drugoj strani se raskidaju poslovi koji će građane Srpske koštati na desetine miliona maraka.

Naime, Republika Srpska izgubila je 90 miliona maraka u sporu pred arbitražnim sudom u Vašingtonu, po tužbi slovenačkog preduzeća „Vijadukt”, a zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti