Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergija vjetraEvropska investiciona banka ulaže 300.000 evra u energetsku efikasnost BiH

Evropska investiciona banka ulaže 300.000 evra u energetsku efikasnost BiH

TRAVNIK – Evropska investiciona banka (EIB), kao klimatska banka Evropske unije, daće bespovratna sredstva u iznosu od 300.000 evra Elektroprivredi Bosne i Hercegovine da izvrši procjenu životne srednine na lokaciji novog vjetroparka na Vlašiću.

Ova tehnička pomoć će omogućiti izgradnju vjetroparka snage 50 MW na području Travnika, čime će se podržati prelazak na obnovljive, sigurne i održive izvore energije, dekarbonizacija lokalne i regionalne privrede. Kao drugi grant dodijeljen BiH u okviru nove branše EIB Global, ova podrška pokazuje opredjeljenje banke da poveća svoju tehničku i finansijsku pomoć za najhitnije potrebe i zelenu tranziciju.

Konkretnije, bespovratna sredstva koja daje EIB će omogućiti izradu Plana upravljanja biodiverzitetom kojim će se utvrditi upravljački postupci u skladu s najboljim praksama u zaštiti životne sredine u EU.

Ova sredstva se odobravaju pod okriljem EIB-ove inicijative za ekonomsku otpornost (ERI), u sklopu odgovora EIB-a i Evropske unije na izazove u zemljama Zapadnog Balkana putem finansijske podrške za razvoj infrastrukture i privatnog sektora. U duhu Tima Evropa, projekat će se implementirati u okviru Inicijative o uzajamnom povjerenju (MRI) kojom se poboljšava stručnost u cilju veće efikasnosti pripreme i finansiranja projekta.

Liljana Pavlova, potpredsjednica EIB-a odgovorna za Bosnu i Hercegovinu rekla je da da ova bespovratna sredstva predstavljaju još jedan primjer nepokolebljive podrške održivom razvoju BiH, koja traje preko 40 godina.

“Tehnička podrška EIB-a će ubrzati pripremu projekta za izgradnju vjetroparka na Vlašiću i njegovo povezivanje s lokalnom energetskom mrežom. Zahvaljujući ovim naporima, zemlja će moći učvrstiti svoje snabdijevanje energijom, povećati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima. Ovo će višestruko koristiti lokanim zajednicama zbog razvoja infrastrukture, a zemlju će približiti Zelenoj agendi za ostvarenje ekoloških ciljeva Zapadnog Balkana”, rekla je ona.

Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine kaže je da projekat izgradnje vjetroparka Vlašić jedan od najvažnijih projekata u kategoriji obnovljivih izvora energije koje namjeravamo implementirati u predstojećem periodu.

“Cilj projekta je doprinijeti proizvodnji električne energije bez štetnih emisija i povećati udio obnovljive energije u proizvodnom portfelju naše kompanije i BiH u cjelini. Nadalje, doprinosi zaštiti klime smanjenjem emisija CO2 te daje pozitivan podsticaj održivom privrednom i društvenom razvoju u BiH”, rekao je Andelija.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti