Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasEnergetski embargo Hrvatskoj bi ugasio čak 65.000 radnih mjesta

Energetski embargo Hrvatskoj bi ugasio čak 65.000 radnih mjesta

ZAGREB – Potpuni prekid snabdijevanja naftom i gasom iz Rusije u Evropsku uniju može ugroziti oko 11 odsto radnih mjesta u 14 najvažnijih industrijskih djelatnosti u Hrvatskoj.

Foto: Pixabay

Pozivajući se na procjene osiguravajuće kompanija Alianz u analizi “Ko bi trebalo da se boji zaustavljanja ruskog snabdijevanja energijom?”, zagrebački mediji navode da bi u Hrvatskoj moglo biti ugroženo oko 65.000 radih mjesta.

Rizik gašenja radnih mjesta u odnosu na prosjek u EU u hrvatskoj industriji, u slučaju potpunog embarga na ruski gas i naftu, još je veći i iznosi 13 odsto, navodi se u analizi.

Evropska unija može lako upravljati trenutnim embargom na uvoz sirove nafte iz Rusije, ali trenutni prekid uvoza prirodnog gasa iz Rusije vjerovatno će prouzrokovati ozbiljne posljedice i poremećaje u snabdijevanju.

Osim što mnoge članice Unije mnogo više zavise od Rusije u pogledu gasa u odnosu na naftu, globalna tržišta gasa već su vrlo uska za potražnju, ocijenjeno je u analizi Alianza.

Prema analizi, ruski energetski embargo u slučaju hrvatske industrije bi se najviše odrazio na prehrambenu i metalsku industriju, te energetiku.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 14 djelatnosti koje je analizirao Alianz zaposleno je oko 500.000 radnika, tako da bi crni scenario koji Alianz “proriče” doveo do ukidanja 65.000 radnih mjesta.

Ako je neka utjeha, najgori scenario Alianz, u slučaju energetske gvozdene zavese prema Rusiji, predviđa za Češku, Slovačku, Sloveniju, Mađarsku i Poljsku u kojima bi se raspon radnih mjesta u riziku mogao kretati između 16 odsto u Poljskoj i 20 odsto u Češkoj, procjena je iz analize osiguravajuće kompanije Alianz. Jutarnji list

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti