Utorak 19. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaMinistrica finansija ne zna ko treba da plati 90 miliona maraka Slovencima

Ministrica finansija ne zna ko treba da plati 90 miliona maraka Slovencima

BANJALUKA – Ministrica finansija u Vladi Republike Srpske, Zora Vidović smatra kako bi Elektroprivreda Republike Srpske trebalo da plati 90 miliona maraka slovenačkom “Vijaduktu”, a po osnovu nedavno završene arbitraže u Vašingtonu.

Ona nije objasila zašto bi ERS trebao da snosi odštetu za jednostrano raskinutu koncesiju.

Iako su zastupnici slovenačke firme uputili zahtjev za isplatu novca, gdje će se uskoro za svaki mjesec kašnjenja plaćati kamata od pola miliona maraka, ona kaže kako nije puno upoznata sa ovim slučajem.

Nisam puno upoznata sa istorijom tih dešavanja. Angažovali smo određene eksperte da vidimo šta se tu dešava, ali po mojoj procjeni to ne bi trebao da snosi budžet nego Elektroprivreda”, kazala je ona danas.

PodsjećamoRepublika Srpska izgubila je 90 miliona KM u sporu pred arbitražnim sudom u Vašingtonu, po tužbi slovenačkog preduzeća „Vijadukt”, a zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je „HES Vrbas“, koji je trebalo da gradi HE na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački „Vijadukt“, je pokrenuo zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona evra Vlada RS je sa „HES Vrbas“ potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE „Krupa“ i HE „Banjaluka-Niska“.

Međutim, godinu kasnije oko 20.000 građana Banjaluke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, a s obzirom da se projekat deset godina nije realizovao, ugovor je raskinut u septembru 2015. godine.

CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti