Utorak 19. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3Poništena presuda "teška" 21 milion KM u sporu oko vjetroparka "Trusina"

Poništena presuda “teška” 21 milion KM u sporu oko vjetroparka “Trusina”

BANJALUKA – Viši privredni sud u Banjaluci poništio je prvostepenu presudu prema kojoj je hrvatska firma „Kermas energija“ obavezana da plati više od 21 milion KM preduzeću „Omega plus“ iz Beograda zbog propalog zajedničkog posla oko izgradnje i korištenja vjetroparka „Trusina“ u Nevesinju.

U presudi Višeg privrednog suda navedeno je da je osnovan žalbeni navod tužene „Kermas energije“ i da je prvostepeni sud pogrešno cijenio nalaz i mišljenje vještaka ekonomske struke koji se različito izjašnjavao o dospjelosti obaveze tužene na isplatu 4,5 miliona evra.

“Nejasno je na osnovu kojih činjenica i izvedenih dokaza je sud zaključio da je cjelokupna obaveza tuženog dospjela na naplatu i dosudio tužiocu cjelokupan traženi iznos, za koju odluku nije dao valjano obrazloženje”, dodaje se u presudi koja je u posjedu CAPITAL-a.

Viši privredni sud je naveo i da je prvostepeni sud pogrešno cijenio nalaz i mišljenje vještaka koji se “suprotno zadatku za vještačenje bavio razlozima za raskid ugovora o koncesiji, dok je sud bez ocjene drugih dokaza zaključio da je tuženi odgovoran za raskid ugovora o koncesiji i na osnovu toga odlučio o zahtjevu za naknadu štete”.

Ovaj sud je dao jasne instrukcije Okružnom privrednom sudu u Trebinju za postupanje u ponovnom postupku.

Podsjećamo, “Omega plus” je osnovala preduzeće “Eol Prvi” koje je 2012. godine dobilo koncesiju za izgradnju vjetroelektrane “Trusina” u Nevesinju.

U projekat su kasnije uključili “Kermas energiju” koja je trebala da investira novac u izgradnju.

„Kermas” je tada postao vlasnik i 87 odsto preduzeća „Eol Prvi”, za šta je „Omega plusu” dao dva miliona maraka i obavezao se da će kasnije isplatiti dodatnih 4,5 miliona evra iz dobiti koje preduzeće bude ostvarilo proizvodnjom struje.

Međutim, projekat nikada nije započet jer „Kermas energija” nije dostavila traženu bankarsku garanciju, pravdajući to činjenicom da su u međuvremenu ukinuti podsticaji za proizvodnju struje.

Kako garancije nije bilo, Vlada RS je oduzela koncesiju, a “Omega plus” je tužila  „Kermas” za izgubljenu dobit, ali i za preostali dio duga vezanog za vlasničke udjele.

Hrvatska firma to spori, jer smatra da bi projekat bez posticaja bio neisplativ te da zbog toga ne postoji osnov za isplatu ni po jednom od dva zahtjeva.

Prvostepenu presudu u korist fime „Omega plus” Okružni privredni sud u Trebinju je donio krajem avgusta prošle godinea u njoj je, između ostalog, naveo da je „Kermas energija“ kao većinski vlasnik morala voditi firmu „Eol Prvi“ sa pažnjom dobrog privrednika, te da štiti interese manjinskih vlasnika što nije učinila.

Inače, pored „Kermas Energije” koja ima 87 odsto udjela u preduzeću „Eol Prvi” i firme „Omega plus” koja posjeduje 10 procenata, sa tri odsto u vlasništvu učestvuje i opština Nevesinje.

Idejnim projektom vjetropark „Trusina” je trebao da ima 15 vjetroturbina ukupne instalisane snage 49,5 megavata.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti