Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNjemački pakt sa Katarom: "Nekako moramo da se grijemo"

Njemački pakt sa Katarom: “Nekako moramo da se grijemo”

BERLIN – Kroz nekoliko godina bi Njemačka trebalo da dobija znatne količine tečnog gasa iz Katara. Potreba da se prekine zavisnost od Rusije tako vodi saradnji sa još jednim nedemokratskim režimom.

“Katar ima centralnu ulogu u našoj strategiji”, rekao je njemački kancelar Olaf Šolc u petak pred visokim gostom iz arapske zemlje.

Šolc je time mislio na namjeru Njemačke da izgradi više terminala za prihvat tečnog gasa i tako se kroz koju godinu oslobodi potrebe da uvozi ruski gas.

Uloga spasioca Njemačke tako je dopala šeiku Tamimu bin Hamabu bin Kalifi al Taniju, čovjeku koji je zvanično emir Katara.

Ogromna je lista kritika na njegov račun, od šurovanja sa Muslinaskom braćom do gaženja ljudskih prava i prava radnika u Kataru, posebno pod lupom uoči Svjetskog prvenstva u fudbalu koje ta zemlja organizuje krajem godine.

Ali, Katar bi trebalo da izbavi Njemačku iz zavisnosti od ruskog gasa koji pokriva više od polovine njemačkih sadašnjih potreba.

Energetski pakt potpisan u Berlinu podrazumijeva masovne isporuke tečnog gasa od grijne sezone 2026/27 godine. Doduše, šeik je naglasio da će Katar i prije toga uraditi “šta god može” za “energetsku bezbjednost Evrope”.

Njegov vicepremijer je za list Handelsblat rekao:

“Hoćemo da proširimo naše američko postrojenje Gloden Pas u Teksasu – u kojem Katar Enerdži drži 70 odsto vlasništva – već do 2024. tako da možemo da isporučujemo i u Njemačku.”

Katar očekuje da će najkasnije do 2026. povećati proizvodnju tečnog gasa sa 77 na 126 miliona tona godišnje, a to bi onda bilo dovoljno da se ozbiljnijim količinama snabdije i Njemačka.

Najveće nade ulažu se u gasno polje Nort Dom koje Katar dijeli sa Iranom. Za sada Katar mahom izvozi na istok, u Aziju.

Ima glasova kritika zbog partnerstva sa zemljom poznatom po izrabljivanju stranih radnika.

U Kataru ima tek 300.000 državljana i desetostruko više stranaca. Stotine su gubile živote na gradilištima velelepnih stadiona na kojima će se krajem godine igrati Mundijal.

Osim toga, emir Tamim se optužuje za bliske veze sa islamistima, te se Katar bio našao i na meti blokade Saudijske Arabije i drugih okolnih država.

Komentator lista Velt Žak Šuster kaže da bi najljepše bilo kad sav gas stizao iz demokratske Norveške, ali da to nije moguće.

Dakle, moramo da se poslužimo u zločinačkim državama ovog svijeta. Nekako moramo da se grijemo”, rekao je Šuster. DW

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti