Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNjemačka želi gas iz Afrike

Njemačka želi gas iz Afrike

DAKAR – Njemačka nastoji da pokrene energetske projekte sa Senegalom, rekao je kancelar ove zemlje Olaf Šolc tokom prve posjete Africi.

Šolc je trodnevnu posetu Africi započeo u Senegalu, zemlji koja poseduje milijarde kubika zaliha gasa te se očekuje da će postati veliki proizvođač u tom području.

“Njemačka nastoji da umanji zavisnost od ruskog gasa. Započela je razgovore sa senegalskim vlastima o eksploataciji i dopremanju prirodnog gasa“, rekao je Šolc.

On je na konferenciji za novinare rekao da se ovim pitanjem namjeravaju ozbiljno pozabaviti.

Šolc je rekao da je Njemačka zainteresovana za senegalske projekte s obnovljivom energijom.

Senegalski predsjednikom Makim Sal je rekao da je ova država spremna za snabdijevanje evropskog tržišta.

On predviđa da će Senegal proizvesti 2,5 miliona tona iduće godine, a 10 miliona tona do 2030. godine.

Što se tiče istraživanja, finansiranja projekta i drugih pitanja, Sal je kazao da će uzeti sve u obzir, te da je “voljan sarađivati s Njemačkom u ovom kontekstu“.

Njemačka je pozvala Senegal, koji trenutno predsjedava Afričkom unijom, i Južnoafričku republiku da gostuju na skupu G7 koji će se održati u Njemačkoj u junu.

Obje afričke zemlje suzdržale su se od glasanja o rezoluciji Ujedinjenih nacija protiv ruskog napada na Ukrajinu, koji Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom.

Kao predsjedavajući Afričke unije, Sal je rekao da mnoge afričke zemlje nisu htjele birati stranu u ratu, iako su osuđivale invaziju.

“Vrlo je jasno – želimo mir. Radimo na deeskalaciji, prekidu vatre, dijalogu – to je stav Afrike“, istakao je senegalski predsjednik i dodao da će posjetiti Moskvu i Kijev u narednim nedjeljama. Seebiz

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti