Četvrtak 25. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija2RiTE Ugljevik premašio plan proizvodnje za 30 odsto

RiTE Ugljevik premašio plan proizvodnje za 30 odsto

UGLJEVIK – Plan proizvodnje uglja u prvom kvartalu ove godine premašen je za 30 odsto, a na površinskom kopu “Bogutovo selo” i “Istok jedan” proizvedeno je oko 520.000 tona uglja, rekao je rukovodilac Radne jedinice “Rudnik” u RiTE “Ugljevik” Rade Kosanović.

Iz RiTE ističu da se pojačavaju aktivnosti na površinskom kopu “Ugljevik Istok jedan”, koje će se intenzivirati nabavkom nove mehanizacije, a količine uglja u tom površinskom kopu omogućiće planirani rad postojećeg bloka Termoelektrane u narednim decenijama.

“Premašili smo plan u ovom kvartalu za 30 odsto. Imajući u vidu da je površinski kop “Bogutovo selo” pred zatvaranjem i da radnici zbog toga rade u otežanim uslovima, možemo biti zadovoljni rezultatom koji smo postigli uz požrtvovan rad naših rudara”, rekao je Kosanović.

Kosanović je istakao da održavanje tog nivoa rezultata nije moguće bez kontinuiranih investicija, zbog čega će oko 17 miliona KM biti uloženo u nabavku nove neophodne opreme.

On je pojasnio da su u toku investicije koje obuhvataju veliki hidraulični bager, sa zapreminom kašike od 15 kubnih metara, ukupne vrijednosti sedam miliona KM.

“U toku je nabavka i četiri dampera vrijedna 7,5 miliona KM, te tri teška kamiona i jedan rovokopač, ukupne vrijednosti oko milion i po KM. Uz to, planirana je i nabavka dva specijalizovana vozila za rad na kopu, vrijedna oko 700.000 KM”, objasnio je Kosanović.

On je naveo da je jedan od prioriteta rukovodstva Radne jedinice “Rudnik” i kvalitetan i stručan radni kadar, a dugoročni cilj je i podmlađivanje kadra i obučavanje nove generacije mladih majstora i rudara.

U saopštenju se navodi da su jedan od problema u radu “Rudnika” ograničenja koje se nalaze u zoni otvaranja površinskog kopa “Ugljevik Istok jedan”. Naime, za nesmetano obavljanje rudarskih poslova neophodno je izmiještanje vodovodne i elektro mreže, kao i putne infrastrukture.

Glavni tehnički rukovodilac Radne jedinice “Rudnik” Dimšo Milošević rekao je da su počeli procesi sa opštinom Ugljevik koja je nadležna za vodu i struju, kao i ministarstvima i “Putevima Srpske”, nadležnim za regionalni put. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti