Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaMoguće poskupljenje ruske struje za 20 odsto

Moguće poskupljenje ruske struje za 20 odsto

MOSKVA – Odbijanje kupovine električne energije iz Rusije moglo bi dovesti do njenog deficita u Evropi i povećanja cijena od 20 odsto već sredinom juna, upozoravaju stručnjaci za ruski medij “Izvestia”.

Takav rast cijena moguć je u onim zemljama koje su najveće količine električne energije kupovale od Rusije, poput Finske i baltičkih zemalja.

Ranije je berza električne energije “Nord Pul” odlučila da obustavi saardnju sa državnom ruskom firom za izvoz struje “Inter RAO-om” i njenim podružnicama.

Prema riječima Aleksandra Frolova, zamjenika glavnog direktora Nacionalnog energetskog instituta, bez ruskih zaliha energije Finska i baltičke zemlje mogu se suočiti sa energetskim deficitom.

Takva situacija može dovesti i do nestanka struje u domaćinstvima i preduzećima.

“Konkretno, za Finsku i Baltik postoje rizici zbog obustave isporuka iz Rusije, posebno ako je ljeto vruće, jer će biti potrebno puno energije za klimatizaciju”, objašnjava Frolov.

Finsko odbijanje da rusku struju plaća u rubljama uzrokovano je političkim razlozima, napominje direktor kompoanije “BitRivera” Andrej Loboda.

“EU već neko vrijeme posluje sa Rusijom na osnovama politike, dok su ekonomski i poslovni interesi sekundarni. Baltik i Finska činili su glavnu bazu za ruski izvoz električne energije”, navodi on.

S obzirom na energetsku krizu zbog rata u Ukrajini, cijene električne energije u Evropi već su dostigle rekordne vrijednosti. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti