Subota 2. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPrva žrtva gasne krize u Australiji kompanija Veston enerdži

Prva žrtva gasne krize u Australiji kompanija Veston enerdži

KANBERA – Kompanija Veston enerdži za trgovinu gasom, koja je snabdijevala sedam posto tržišta istočne Australije, propala je zbog skoka globalnih cijena gasa i prva je “žrtva” globalne gasne krize u toj zemlji, koja se pogrošala zbog zapadnih sankcija Rusiji uvedenih nakon napada Moskve na Ukrajinu.

Australijska Komisija za obezbjeđenje osnovnih usluga suspendovala je danas Veston enerdži sa veleprodajnog tržišta gasa zbog neispunjavanja zahtjeva vezanih za finansijsku sigurnost i saopštila da će 184 velikih i srednjih kompanija – Vestonovih klijenata – biti prebačeno na druge dobavljače, prenosi Rojters.

Kolaps Veston enerdžija naglašava problem cijena energije s kojim će se suočiti nova australijska laburistička vlada, koja se zalaže za brzo širenje obnovljivih izvora energije kako bi izbacila gas i ugalj iz upotrebe u narednih osam godina.

Generalni direktor Veston enerdžija Garbis Simonijan saopštio je da su se cijene gasa skoro utrostručile od početka godine zbog sukoba Rusije i Ukrajne.

Istovremeno, nedavno obustavljanje rada australijskih elektrana na ugalj podstaklo je potražnju za proizvodnjom struje iz gasa.

“Brzi rast cijena energije doveo je stotine australijskih preduzeća i hiljade radnih mjesta u opasnost”, naveo je Simonijan u saopštenju, dodajući da zbog nezapamćenog skoka cijena, Veston nije bio u stanju da upravlja tokovima gotovinskih sredstava za svoje trgovinske aktivnosti. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti