Srijeda 8. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasKraj povlaštenih cijena za strance u Mađarskoj

Kraj povlaštenih cijena za strance u Mađarskoj

BUDIMPEŠTA – Strani vozači u Mađarskoj od danas plaćaju daleko višu cijenu benzina od mađarskih državljana, a po tamošnjim medijima radi se o razlici od oko 40 odsto.

Uredba je objavljena u mađarskim Narodnim novinama nedugo prije ponoći u noći na petak.

Prema njoj, automobili sa stranim registarskim oznaka više neće moći sipati gorivo po službeno određenoj cijeni od 480 forinti (2,29 KM) za 95-oktanski benzin i dizel, već će stranci morati kupovati gorivo po tržišnoj cijeni.

Prema medijskim izvještajima, tržišna je cijena 40 odsto veća od službene cijene.

Vlada premijera Viktora Orbana uredbom je odredila cijenu goriva prošlog novembra. Ona važi do 1. juna, a njom se želi osigurati da vozači ne osjete globalni porast cijena energenata.

Do sada su strani automobili mogli sipati gorivo po toj fiksiranoj cijeni u Mađarskoj. Međutim, vladini predstavnici iznenada su u četvrtak objavili da će za strance od petka nadalje vrijediti tržišna cijena, navodi Rojters.

U četvrtak naveče, prema medijskim izvještajima, zabilježene su gužve na benzinskim pumpama blizu mađarske granice s Austrijom i Slovačkom jer su građani tih zemalja nastojali iskoristiti zadnju šansu da kupe jeftinije gorivo, navodi agencija DPA.

Zbog različitog tretmana državljana drugih zemalja EU-a na benzinskim pumpama postavlja se pitanje krši li Mađarska, kao članica EU-a, evropska pravila o zabrani diskriminacije.

Šef Orbanovog kabineta Antal Rogan priznao je na televiziji u četvrtak naveče da bi moglo biti rasprave sa Briselom o novoj regulativi. Rojters

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti