Nedjelja 21. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3Počela izgradnja prve velike solarne elektrane u BiH

Počela izgradnja prve velike solarne elektrane u BiH

MOSTAR – Nakon nekoliko najava domaćih i stranih kompanija, konačno je krenula izgradnja prve velike solarne elektrane u Bosni i Hercegovini.

Nalaziće se u južnoj opštini Grude, dvadesetak kilometara od Jadranskog mora i pedesetak kilometara od Mostara.

Norveška kompanija za obnovljive izvore energije Greenstat, u partnerstvu s GP Toming iz Gruda, pokrenula je izgradnju solarne elektrane Petjnik snage 45 megavata (MW) u opšini Grude, saopšteno je iz Agencije za unapređenje stranih ulaganja Bosne i Hercegovine (FIPA).

Dva investitora projekt provode preko posebnog subjekta Drin Energija. To je prvi Greenstatov solarni projekt u inostranstvu, navodi balkanenergynews.

Norveška kompnija objavila je da su radovi u toku. Rečeno je da će instalacija početi u junu, da će se početi montirati solarni paneli u prvom tromjesečju sljedeće godine, a da se puštanje u pogon očekuje do kraja 2023. Godišnja proizvodnja procjenjuje se na 65 gigavat-sati (GWh).

FIPA je otkrila da je imala nekoliko sastanaka s predstavnicima stranih investitora u BiH i Norveškoj te da je predstavila poslovno okruženje u zemlji i mogućnosti ulaganja.

Greenstat je osnovan 2015. godine. Uključen je u razvoj projekata za vodonik, industrijske vjetroelektrane s jednom do pet turbina i snage od nekoliko stotina kilovata do 3 MW te solarne elektrane.

Norveška kompanija saopštila je da solarna energija postaje najjeftiniji oblik obnovljive energije u mnogim dijelovima svijeta i da je došlo vrijeme za osnivanje Greenstat Solar AS, koji bi posjedovao i upravljao solarnim elektranama u Norveškoj i inostranstvu. Energija bi se prodavala ili koristila za proizvodnju vodonika.

Nakon analize nekoliko projekata u Evropi, kompanija je odlučila da će prva investicija u inostranstvu biti u BiH, u partnerstvu s GP Tomingom, stoji u saopštenju.

Petjnik će biti prva u nizu elektrana, dodali su iz kompanije i istakli kako razmišljaju o novim ulaganjima i očekuju da će povećati svoja ulaganja u jugoistočnoj Evropi.

Greenstat je rekao da se raduje što će pridonijeti proizvodnji energije u zemlji koja aktivno radi na zamjeni fosilnih goriva obnovljivim izvorima.

Treba napomenuti da Državna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) planira izgraditi solarni park snage 30 MW u blizini svoje vjetroelektrane Podveležje, a Republika Srpska je dodijelila dvije koncesije za izgradnju solarnih elektrana – privatnoj kompaniji EFT (60 MW), te državnoj Elektroprivredi Republike Srpske (73 MW).

U zemlji se planira izgradnja još nekoliko komunalnih fotonaponskih objekata. Seebiz.eu

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti