Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3Srpska zabranu izvoza peleta uslovljava zabranom izvoza trupaca

Srpska zabranu izvoza peleta uslovljava zabranom izvoza trupaca

BANJALUKA – Prijedlog Vlade Federacije BiH o zabrani izvoza peleta i ogreva neće dobiti podršku predstavnika Srba u Savjetu ministara BiH, ukoliko se ne usvoji ranija inicijativa iz Republike Srpske o zabrani izvoza trupaca.    

Otkrio je ovo danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić koji je poručio kako će konačan stav Vlada Srpske o ovom dati u narednih nekoliko dana.

Želimo da eventualnu zabranu, ograničenje ili uvođenje kvota na izvoz peleta vežemo sa zabranom izvoza trupaca. Ova Vlada je tražila da se jedna takva mjera predloži, ministri iz reda srpskog i hrvatskog naroda su podržali tu mjeru, ali ministri iz bošnjačkog naroda nisu. Sad, pošto ide inicijativa sa njihove strane za pelet možemo da razgovaramo samo ako će oni da ispoštuju naše zahtjeve vezane za izvoze trupaca”, kazao je Pašalić koji je dodao kako je sa kolegama iz Federacije BiH već razgovarao na ovu temu.

Podsjećamo, Vlada FBiH pripremila je inicijativu Savjetu ministara kojom traži da zaduži Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da u što kraćem roku, a ne kasnije od 15 dana od usvajanja ove inicijative, pripremi i uputi na usvajanjeovu odluku.

Uslov je da se ona ne odnosi na važeće zaključene ugovore do dana stupanja na snagu ove odluke.

Oni su otkrili i kako mnogi domaći proizvođači i trgovci izvoze ogrevno drvo i pelet u kvotama u visini od 90 odsto, a pojedini čak 100 odsto svoje proizvodnje.

Zbog ovakvog postupanja, postoji opravdani strah da ovih proizvoda neće biti u dovoljnoj količini za domaće potrebe, te da je cilj zaštita domaćeg tržišta, potreba stanovništva i obezbjeđivanje dovoljne količine ogreva za sezonu koja slijedi”, navedeno je u jučerašnjem saopštenju.

CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti