Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNijemci popustili i platili gas rubljama

Nijemci popustili i platili gas rubljama

BERLIN – Njemačke elektroenergetske kompanije RWE i Uniper potvrdile su da su prvi put platile ruski gas prema moskovskom dekretu koji predviđa plaćanje u rubljama preko posredničke banke u Rusiji.

Njemačka je veliki uvoznik ruskog gasa koji je prošle godine činio više od polovine njenog uvoza tog energenta, a značajan dio naručivali su upravo Uniper i RWE.

Prema ruskom dekretu od kraja marta, kupci iz “neprijateljskih zemalja” moraju da otvore račun u Gasprombanci na koji prenose novac u dogovorenoj valuti, uglavnom u evrima i dolarima. Banka ih zatim prodaje na aukciji na berzi i prenosi rublje na račun Gaspromovih dobavljača.

Moskva “neprijateljskim” zemljama smatra članice EU, SAD, Švajcarsku i ostale koje su Rusiji zbog sukoba u Ukrajini uvele sankcije, isključivši velike ruske banke iz globalnog finansijskog sistema.

Uredba je podijelila zemlje EU. Tako su Poljska, Bugarska i Finska odbile da plate ruski gas po novim pravilima, a Gasprom im je obustavio isporuke u maju. Ruska kompanija je ove nedjelje objavila da više neće isporučivati gas holandskoj GasTera ili danskom Orstedu.

Njemačka je glavni uvoznik ruskog gasa, koji je činio više od polovine njenog uvoza energije u prošloj godini, a značajan dio su naručili Uniper i RWE.

Dvije kompanije su već najavile da će otvoriti račune u Gasprombanci, u skladu sa aktuelnim sankcijama protiv Rusije, kako bi obezbjedile kontinuirano snabdijevanje Njemačke gasom.

“Kao i druge njemačke i evropske kompanije, i Uniper je promijenio način plaćanja gasa koji se isporučuje iz Rusije. Uniper plaća u evrima, u skladu sa novim mehanizmom plaćanja”, napisala je kompanija u utorak u izjavi dostavljenoj elektronskom poštom.

Prva uplata je izvršena krajem maja.

“Uniper se stoga pridržava sankcija i može da nastavi da garantuje blagovremeno poštovanje ugovora“, dodali su.

Isplata je izvršena u koordinaciji sa njemačkom vladom i u skladu sa smjernicama EU, napominju.

Kompanija je u maju najavila da će prvu uplatu po novom modelu izvršiti krajem mjeseca, ali nije navela datum.

Portparolka RWE-a je takođe potvrdila u utorak da su doznačili evre na račun u Rusiji, otvoren za plaćanje gasa po novom modelu. Večernji list

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti