Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija2Pumpe u Srpskoj na nelegalnoj marži zgrnule 140.000 maraka

Pumpe u Srpskoj na nelegalnoj marži zgrnule 140.000 maraka

BANJALUKA – Inspekcijske kontrole u Srpskoj, koje traju već mjesecima, a usmjerene su na poštovanje uredbe koja ograničava maržu na gorivo, utvrdile su da su benzinske pumpe nelegalno stekle 139.287 KM.

Iz Inspektorata Republike Srpske kazali su nam da od marta ove godine konstantno kontrolišu benzinske pumpe. Stanje na terenu pokazuje da je više od 50 odsto trgovaca radilo protivzakonito.

“Dosad su izvršene 163 kontrole, a u 101 slučaju utvrđene su određene nepravilnosti, na osnovu čega su postupajući inspektori izdali 202 prekršajna naloga vrijednosti 1.476.000 KM. Utvrđena protivpravno stečena imovinska korist iznos 139.287 KM”, naveli su iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Pored ovih nepravilnosti, tržišni inspektori utvrdili su i da se cijena goriva znatno razlikuje od pumpe do pumpe, o čemu su, podsjetimo, “Nezavisne novine” prije nekoliko dana i pisale.

“U posljednjih nekoliko sedmica primijećeno je da se cijena goriva na benzinskim pumpnim stanicama koje se nalaze u istom gradu, pa čak i u vlasništvu iste kompanije razlikuje i do 50 feninga. U narednim danim Tržišna inspekcija će dodatno i detaljno ispitati ovu pojavu”, najavljuju iz Republičkog inspektorata.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača “Reakcija” iz Banjaluke kažu da su kazne koje su izdali inspektori samo djelimično urodile plodom, što dokazuju i podaci Inspektorata RS.

“Pored kazni, inspekcija bi trebalo da dovede cijenu u zakonsku normu, ali vidimo da je to izostalo”, kaže za “Nezavine novine” Dušan Srdić, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Reakcija”.

Dodaje da se izrečene kazne nisu odrazile na korisnike, odnosno krajnje potrošače tj. vozače.

“Kazna kao kazna jeste neka mjera prema samom trgovcu, ali da li je ona u ovom trenutku dovoljna? Ja sam ličnog mišljenja da nije, jer trebalo bi da dobijemo povoljniju cijenu za nas potrošače”, ističe Srdić.

O ovom problemu potražili smo i stav iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske. Međutim, do zaključenja ovog broja “Nezavisnih novina” nismo dobili odgovor.

Podsjećamo, trgovcima koji naftu prodaju na veliko uredbom koju je donijela Vlada RS propisana je maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata.

Trgovcima koji na malo prodaju naftne derivate, odnosno benzinskim pumpama, propisana je maksimalna marža od 0,25 KM po litru goriva. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti