Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija4Vlada FBiH utvrdila Nacrt zakona o električnoj energiji

Vlada FBiH utvrdila Nacrt zakona o električnoj energiji

SARAJEVO – Vlada Federacije BiH (FBiH) utvrdila je danas Nacrt zakona o električnoj energiji kojim se uređuju elektroenergetska politika, planiranje, djelatnosti i dozvola za njihovo obavljanje.

Zakonom su obuhvaćeni i proizvodnja električne energije, izgradnja elektrana, zatim distribucija, snabdijevanje i trgovina električnom energijom, skladištenje energije, krajnji kupci, agregacija distribuiranih resursa, elektromobilnost, kao i bezbjednost snabdijevanja.

Obuhvaćeni su i izgradnja, rekonstrukcija, korištenje i održavanje elektroenergetskih objekata, upravni nadzor i regulatorno nadgledanje i kaznene odredbe, kao i druga pitanja od značaja za uređivanje sektora električne energije u FBiH, saopšteno je iz Vlade.

Federalna Vlada utvrdila je i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti koji uređuje način utvrđivanja i sprovođenja energetske politike i planiranja razvoja.

Utvrđen je i Nacrt zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u FBiH, kojim se utvrđuju pojam i status civilne žrtve rata, vrste prava, obim i uslovi pod kojima se ostvaruju, svrha isplate novčanih naknada za priznata prava, te postupak ostvarivanja i način finansiranja, kao i druga pitanja od značaja za zaštitu civilnih žrtava rata na području FBiH.

Prema definiciji utvrđenoj ovim zakonskim rješenjem, civilna žrtva rata je civilna osoba kod koje je tokom rata ili neposredne ratne opasnosti, od 30. aprila 1991. godine do 14. februara 1996, usljed ranjavanja ili nekog drugog oblika ratne torture nastupilo oštećenje organizma, što uključuje i mentalno oštećenje ili veće narušavanje zdravlja ili nestanak ili pogibiju te osobe.

Krajnji rok za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje statusa civilne žrtve rata je šest mjeseci od dana stupanja zakona na snagu. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti