Utorak 23. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasTri evropske zemlje udvostručile prevoz ruske nafte

Tri evropske zemlje udvostručile prevoz ruske nafte

LONDON – Brodarske Kompanije u tri najveće pomorske zemlje Evropske unije, Grčkoj, Kipru i Malti, udvostručile su količinu ruske nafte koju prevoze od početka invazije na Ukrajinu 24. februara, izvijestio je Independent.

Brodarske kompanije i brodovi povezani s te tri zemlje u mjesecu svibnju prenijeli su u prosjeku 58 miliona barela ruske nafte, izvijestili su britanski mediji, pozivajući se na analizu Global Witnessa, nevladine organizacije.

To je gotovo dvostruko više od 31 miliona barela koje su zajedno prevezli u oktobru. Te tri zemlje imaju najveću pomorsku flotu u EU, navodi Rojters.

Skok u prevozu ruske sirove nafte dogodio se nakon trostrukog povećanja  troškova prevoza naftnih tankera od početka invazije, a sve to potkopava sankcije koje je EU uvela Rusiji.

“Brodovi povezani s Grčkom, Kiprom i Maltom ismijavaju napore EU da sankcioniše Putinovu ratnu mašineriju, a pritom održavaju priliv novca u Rusiju”, rekao je Luis Godard, viši savjetnik za istraživanje podataka u Global Witnessu, za Independent.

Kako prenosi Market Insider, nema dokaza da kompanije i tankeri koji prevoze rusku naftu krše sankcije. Seebiz

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti