Srijeda 24. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasEmbargo na rusku naftu uništava evropsku privredu

Embargo na rusku naftu uništava evropsku privredu

Embargo EU na uvoz ruskog gasa uništiće evropsku privredu, koja se već bori sa rastućom inflacijom zbog povećanih cijena energenata, rekao je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je u izjavi za državni radio rekao da će bez ograničenja cijena goriva, nekih osnovnih namirnica i maloprodajne energije, mađarska inflacija, koja je u maju dostigla 10,7 odsto, sigurno premašiti 15 ili 16 odsto.

Prema njegovim riječima, ograničenja cijena u Mađarskoj mogla bi ostati na snazi duži period ako potraje rat u Ukrajini.

“Sve zavisi od rata. Ako postoji rat, onda postoji i ratna inflacija. Ako se govori o miru, onda ove mjere možemo brzo da izmjenimo”, rekao je Orban.

Suočena sa porastom inflacije, Orbanova Vlada je sredinom novembra postavila ograničenje cijena goriva, a u februaru je postavila ograničenja na nekoliko osnovnih prehrambenih proizvoda. Ove mjere ističu u julu.

Ograničenja cijena goriva nedavno su sužena na automobile sa mađarskim registarskim tablicama, što je izazvalo sukob sa EU, dok je mađarska energetska grupacija “MOL” pozvala na postepeno ukidanje te mjere. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti