Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasKina pretekla Njemačku u kupovini ruskih energenata

Kina pretekla Njemačku u kupovini ruskih energenata

BERLIN – Kina je pretekla Njemačku kao najveći kupac ruskih energenata od početka rata u Ukrajini, saopštila je danas nezavisna istraživačka grupa.

Centar za istraživanje energije i čistog vazduha saopštio je da je Rusija dobila oko 93 milijarde evra prihoda od prodaje nafte, prirodnog gasa i uglja od 24. februara.

Oko 61 odsto fosilnih goriva u vrijednosti od oko 57 milijardi evra izvezeno je u EU tokom prvih 100 dana sukoba, saopštila je grupa sa sjedištem u Helsinkiju.

To uključuje 12,1 milijardu evra izvoza u NJemačku, po 7,8 milijardi evra u Italiju i Holandiju i 4,4 milijarde evra u Poljsku, saopštila je grupa.

Njemačka, koja je bila najveći uvoznik ruskih fosilnih goriva tokom prva dva mjeseca rata, pala je na drugo mjesto iza Kine, koja je od Moskve kupila energente u vrijednosti od oko 12,6 milijardi evra.

Ova promjena odražava rastući značaj Kine i drugih neevropskih ekonomija za ruski izvoz energije, koji obezbjeđuje oko 40 odsto federalnog budžeta zemlje, saopštila je grupa.

Podaci koje je objavila organizacija pokazuju da Njemačka ostaje u velikoj mjeri zavisna od ruskih energenata, posebno prirodnog gasa.

Uvoz u maju opao je za osam odsto u odnosu na prethodna dva mjeseca, što se poklopilo sa toplijim vremenom, navodi AP.

EU je u cjelini u maju smanjila uvoz energije iz Rusije za više od 100 miliona evra dnevno, predvođena Poljskom, koja je ranije bila veliki kupac ruske nafte i gasa, izračunao je Centar za istraživanje energetike i čistog vazduha. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti