Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija2Đokić: Nakon 30 godina aktiviraćemo rudnik “Ljubija”

Đokić: Nakon 30 godina aktiviraćemo rudnik “Ljubija”

BANJALUKA – Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da postoji mnogo investitora koji žele ulagati u energetiku u Srpskoj, navodeći da je riječ o evropskim, ali i vanevropskim proizvođačima električne energije koji imaju povjerenje u Srpsku.

Đokić je istakao da je kineska kompanija „Gezuba“ već angažovana na projektu Hidroelektarne „Dabar“, vrijednom 600 miliona KM.

“Do sada je uloženo više od 150 miliona KM u izgradnju potrebnih objakata, a kineska kompanija tek sada treba da obavi drugu i najvažniju fazu izgradnje same elektrane. S drugom kineskom kompanijom smo u projektu gradnje tri manje hidroelektrane na rijeci Bistrici u reonu Miljevine kod Foče “, rekao je Đokić za RTRS.

On je izrazio očekivanje da će kineske kompanije biti zainteresovane i za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela2, te napomenuo da kineske kompanije pokazuju intenzivan interes da budu partneri.

Govoreći o energetskoj krizi u regionu i svijetu, Đokić smatra da će rafinerije nafte u okruženju pronaći način za snabdijevanje.

“Moguće je naravno očekivati određene poteškoće, ali za sada nema većih problema”,  istakao je Đokić.

Resorni ministar je rekao da se snabdijevanje termoelektrana odvija normalno, iako troškovi rastu, a cijena ostaje ista.

Đokić je naglasio i da se očekuje aktiviranje rudnika „Ljubija“ i da je konačno pronađen put eksploatacije rudnog bogatstva.

“Nakon 30 godina aktiviraćemo rudnik ‘Ljubija’, na jesen se može očekivati i obavljanje prvih priprema, a prijedorska regija, samim tim i Republika Srpska će imati ogromne benefite od ovog”, rekao je Đokić.

Govoreći o geološkim istraživanjima koja su trebala biti sprovedena na Ozrenu, Đokić je rekao da je rješenje za ove radove obustavljeno i da se istraživanja neće sprovoditi.

“Tu je postojalo samo rješenje da kompanija koja je izrazila interes istražuje na području Ozrena, kao i na nekim drugim područijima. To je faza koju uvijek treba dopustiti da se izvede, zato što ona ne stvara nikakve probleme niti proizvodi bilo kakve posljedice”, smatra Đokić.

Nakon te faze, dodao je Đokić, ako se dokaže postojanje određenih mineralnih sirovina i u kapacitetu da se pokrene eksploatacija, onda je to druga faza, kada se moraju stvoriti potpuno drugi uslovi.

“Tamo je neko očito manipulisao stanovništvom, nepotrebno ih uznemirio. Žao mi je što je do toga došlo. Lokalna zajednica je odustala iako je prvo pristala, što je neodgovorno ponašanje u ovom slučaju. Istraživanja tamo neće biti, da li će biti na području grada Doboja sa druge strane, odlučivaće grad Doboj”,  napomenuo je Đokić. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti