Utorak 19. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaNa branama malih hidroelektrana akumulirani milionski gubici

Na branama malih hidroelektrana akumulirani milionski gubici

BANJALUKA – Male hidroelektrane u Bosni i Hercegovini koje su u proteklim godinama izgradili strani investitori posluju sa milionskim gubicima ili sa veoma skromnom dobiti.

Zaštitnici životne sredine smatraju kako je plaćena velika cijena za projekte od kojih nema velike koristi.

Na objektima koji su nepovratno promjenili izgled i karakteristike rijeka zaposleno je tek nekoliko radnika zbog procesa koji je automatizovan.

Korist za državu je takođe mala jer je porez na dobit skroman ili ga uopšte nema.

Preduzeće “EHE” iz Banjaluke u vlasništvu je austrijske kompanije “Kelag” i upravlja sa dvije hidroelektrane u Republici Srpskoj na rijeci Ugar u Kneževu. Svake godine od svog osnivanja, posluje negativno.

Iako je prošle godine imalo rekordne prihode od 5,9 miliona maraka prijavljen je gubitak od 689.576 maraka.

Generalno, kada se podvuče crta, gubitak preduzeća od osnivanja iznosi 23,8 miliona maraka.

Direktor Slobodan Lončar kaže kako rezultat ne pokazuje stvarno stanje.

Elektrane u vlasništvu “EHE doo” izgrađene su iz zajmova za koje se još uvijek otplaćuju kamate. Društvo ima pozitivan poslovni rezultat (EBIT) i plaća porez na dobit ali visoki rashodi kamata uzrokuju negativan ukupan finansijski rezultat društva”, tvrdi on.

Kelag je većinski vlasnik preduzeća “LSB Elektrane”, pod čijim okriljem radi postrojenje “Medna” izgrađeno u neposrednoj blizini izvora rijeke Sane na granici između Ribnika i Mrkonjić Grada.

Prihodi su i na ovoj centrali bili rekordnih 2,6 miliona, ali dobiti nije bilo. Zvanično, zaposlen je bio samo jedan radnik.

Ostvaren je gubitak od blizu 960.000 maraka čime je nastavljen negativan trend iz prethodnih godina.

Na brani ove centrale akumulirao se gubitak od skoro pet miliona maraka.

Kada je riječ o Federaciji BiH Kelag ima pet centrala kojima se rukovodi kroz firmu “Interenergo” iz Gornjeg Vakufa.

 Ono posluje po principu toplo-hladno, gdje jedne godine imaju dobit a druge gubitak. Ovu poslednju, 2021 su završili u skromnom plusu od 10.727 maraka, nakon gubitka od skoro četvrt miliona KM iz 2020. godine.

Velike gubitke prave i četiri centrale preduzeća “Intrade” Sarajevo u vlasništvu slovenačke kompanije “Petrol”.  Od osnivanja njihov minus je 12,5 miliona maraka.

Ni prošla godina nije bila izuzetak, kada je napravljen minus od skoro 400.000 KM.

Preduzeće EBH iz Sarajeva iza kojeg stoji austrijska firma “Energy Eastern Europe Hydro Power GmbH Judenburg” na području Zeničko-dobojskog kantona ima četiri male hidrocentrale.

Posljednje četiri godine posluju negativno sa ukupnim gubitkom od skoro 1,2 miliona maraka. Prosječni godišnji prihodi iznose 1,33 miliona KM, a ostvaruju se sa  četiri zaposlena radnika.

Austrijanci imaju svoje preduzeće i u Republici Srpskoj. Ono se zove “ERS male hidroelektrane” preko kojih upravljaju sa dvije centrale u ovom dijelu BiH i to u opštini Rudo.

One su nakon dvije godine gubitaka konačno ostvarile dobit od nepunih 170.000 maraka.

Oroz: Štete ogromne, korist nikakva

Robert Oroz

Koordinator Koalicije za zaštitu rijeka u BiH Robert Oroz podsjeća kako je u BiH  trenutno u funkciji 120 malih hidroelektrana a da je barem  još 353 u raznim fazama planiranja, pripreme i izgradnje.

“Sudeći po izjavama investitora, na kraju bi ih moglo biti i preko 600 što znači da u BiH neće biti ni rijeke ni potoka bez barem jedne male hidroelektrane. Štete koje nastaju prilikom gradnje i rada ovakvih objekata ogromne”, kaže on.

Sa druge strane, dodaje Oroz, koristi za državu i društvo gotovo i da nema.

Ovakva elektroenergetska postrojenja su potpuno automatizirana tako da nema potrebe za prevelikom rednom snagom, dovoljan je jedan radnik samo da nadgleda”, zaključio je on.

Inače, prama zvaničnim podacima Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK) sve male hidreoelektrane su prošle godine proizvele svega 2,54 odsto od ukupno proizvedene električne energije u zemlji.

Generalno, BiH proizvodi daleko više električne energije nego što troši.

U 2021. godini proizvedeno je 17.055,44 gigavat časova, a u isto vrijeme je potrošenja je iznosila 12.170 gigavat sati.

CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti